Startlaphoz Csatlakozz!

Sokkoló felmérés

Cafeteria: ötödével csökkenhetnek a juttatások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 27. hétfő, 09:10

Az emelkedő közterheket nem nyeli le a munkaadók többség, így jövőre négyből három dolgozó számára kisebb lehet a cafeteria nettója - derül ki egy friss kutatásból.

   A cafeteriatrend.hu - egy nem reprezentatív felmérés keretében - 217 munkáltatót kérdezett meg, hogy miként reagálnának, ha az adótörvény-javaslatban szereplő módon jövőre a cafeteria jelenlegi 35,7 százalékos közterhe 51,17 százalékra növekedne.
 
   A válaszadó munkáltatók 42,4 százaléka nyilatkozott úgy október végén, hogy az emelkedő közterhek hatására is biztosítana jövőre ilyen juttatást a munkatársainak - de a közterhek növekedésével csökkentené a dolgozóknak adott juttatások értékét. Így a munkáltató ugyanannyi pénzt fordítana erre 2015-ben is, de a dolgozók kisebb nettó keretet vehetnének igénybe. A különbözet fedezné a szükséges többlet adóforintokat.
 
  A felmérést összesítve a munkáltatói válaszok alapján az érintett munkavállalók béren kívüli juttatások formájában kapott nettó kerete 19,2 százalékkal csökkenne 2015-re a közterhek emelkedése miatt.
 
   Mivel dominánsan a nagyobb létszámú cégek választanák ezt az utat, így az érintett munkavállalók 72,3 százalékánál valósulna meg ez a forgatókönyv.
A válaszadók 18,4 százaléka - akik az érintett munkavállalók 14,9 százalékát foglalkoztatják - pedig úgy nyilatkozott, hogy a cafeteriára fordított költségkeretet jövőre számfejtett bérként fizetné ki a dolgozóinak.
 
   Ebben az esetben mintegy 30 százalékkal csökkenne a munkavállalók által igénybe vehető plusz juttatások nettó értéke - érzékelteti az adókedvezmények nélküli különbséget Fata László cafeteria szakértő.
 
   A megkérdezett cégek 24 százaléka nem biztosítana a jövőben ilyen juttatást, és nem is pótolná ennek kiesését semmilyen formában. Mivel ezt a választ jellemzően kisebb cégek adták, így erre a megoldásra az érintett dolgozói kör 6,8 százaléka számíthatna.
 
   Csupán a munkáltatók 6,9 százaléka osztozna a munkavállalóival a közterheken. Náluk a felmérésbe bevont dolgozói létszám 4,8 százaléka dolgozik.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Cafeteria: ötödével csökkenhetnek a juttatások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector