Startlaphoz Csatlakozz!

Munkahelyi stressz

Szekálják, megalázzák és sürgetik a magyar dolgozót

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 27. hétfő, 11:30

A felmérések szerint a magyar és az európai munkavállalók több mint a fele szembesült már a munkahelyi stressz okozta problémákkal. Tízből négy munkavállaló úgy érzékeli, hogy ezt a problémát és a velejáró pszichoszociális kockázatot nem kezeli megfelelően a munkaadója. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség most kétéves kampányt indított a munkahelyi stressz visszaszorítására – írja az Origo.

   A stressz és a vele járó pszichoszociális kockázat kialakulásának fő okai lehetnek a rossz munkaszervezés és -tervezés, valamint a gyenge vezetés éppúgy, mint a végzett munka nem kellő társadalmi elismerése. Ezek összességükben negatív pszichológiai, fizikai és társadalmi hatásokkal járnak, amilyen a munkával kapcsolatos stressz, a kiégés vagy a depresszió.
 
   Pszichoszociális kockázathoz vezet például a túlzott munkaterhelés, az ellentmondásos követelések, utasítások, az egyértelműség hiánya, a dolgozó kihagyása a vele kapcsolatos döntésekből, illetve az, ha a dolgozó nem befolyásolhatja a saját munkavégzését. Ezenkívül fontos tényező még a rosszul menedzselt szervezeti változás és a munkahely bizonytalansága. Szintén hozzájárul a pszichoszociális kockázathoz a nem hatékony kommunikáció és a lelki megterhelés, illetve szexuális zaklatás.A pszichoszociális kockázat felmérése
 
  „A nagyfokú munkahelyi stressz pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derékfájdalom) megbetegedések rizikótényezője, ezért a munkavédelmi törvény a munkáltatók számára 2008. január 1-jétől előírja a pszichoszociális kockázat felmérését és kezelését, arra azonban nem vonatkozik egységes előírás, hogy ez miként történjen meg. Ezt a hiányt pótolta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Munkahelyi stressz és stresszkezelés Kutatócsoportja a Dániában kidolgozott COPSOQ II kérdőív (Koppenhágai Kérdőív a Munkahelyi Pszichoszociális Tényezőkről) magyar verziójának kidolgozásával. (A kérdőívet ezen az oldalon töltheti ki.) A COPSOQ II kérdőív 100-as skálán értékeli a különböző munkahelyi stressztényezőket, melyek között a rizikótényezők magas értéke, illetve a védőfaktorok alacsony értéke jelent magasabb stresszkockázatot” – mondta Nistor Katalin doktorandusz pszichológus, a kutatócsoport tagja.
 
   A 2013. május 1-jén indított Országos Munkahelyi Stressz Felmérésbe több mint 19 000, 18-60 év közötti magyar munkavállaló kapcsolódott be önkéntesen, országos szinten. Az adatgyűjtés célja a munkahelyi pszichoszociális kockázati tényezők országos és ágazati szintű vizsgálata volt.
 
  „A felmérés eredményeként meghatároztuk a kitöltők - egyelőre nem súlyozott - országos és iparági átlagértékeit, melyek viszonyítási alapot nyújtanak mind egyéni szinten a munkavállalók, mind szervezeti szinten a munkáltatók számára” – mondta az Origónak dr. Stauder Adrienne pszichiáter, pszichoterapeuta, a Munkahelyi Stressz Kutatócsoport vezetője.
 
Mitől stresszesek a magyar munkavállalók?
 
  Az országos felmérés eredményeiből megtudhatjuk, hogy a magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó (63), mint a jelentős mennyiségi elvárás (47) okoznak magas stresszterhelést. Jelentős stressztényezőként jelenik meg továbbá az igazságosság és a tisztelet alacsony mértéke (41), valamint komoly problémát okoz a szekálás. A stresszfelmérésben résztvevők mintegy 40%-a számolt be arról, hogy valamilyen gyakorisággal szenved a munkahelyén a szekálástól. („Szekálás” alatt azt értjük, ha valakit rendszeresen kényelmetlen vagy megalázó helyzetbe kényszerítenek, és az illető úgy érzi, nehéz vagy lehetetlen ettől megvédenie magát.)
 
   Amiből pedig erőt meríthetnek a dolgozók, az a munkakör egyértelműsége (71), a munka értelmessége (68), és a jó munkahelyi közösség (70).
 
   „A felmérés eredményei alátámasztják a vezetés minőségének fontosságát is. Azon dolgozók értek el magas pontszámot a munkahelyi elégedettség (70) és a jóllét (54) mutatókban, akik jónak ítélték meg a vezetés minőségét. Mivel a munkahelyi stressz különféle forrásokból fakadhat, a stresszcsökkentő beavatkozások megtervezéséhez egy teljes szervezetet átfogó, részletes pszichoszociális kockázatértékelés jelentős segítséget nyújthat” – hangsúlyozta Zakor Tünde kommunikációs tanácsadó, stressztréner. 
 
Mennyire vagyunk stresszesek a többi európai országhoz képest?
 
  A COPSOQ II kérdőív lehetővé tesz nemzetközi szintű összehasonlítást is. Spanyol, német és dán országos összehasonlításban Magyarország elég rosszul szerepel, a magyar munkavállalók stressz-szintje kétszerese a dánokénak. A munkahelyi stressztényezők közül a munka értelmességében (67), a vezetés minőségében (49) és a munkahelyi elégedettségben (53) is Magyarország érte el a legalacsonyabb pontszámot. Az érzelmi megterhelés viszont alacsonyabb hazánkban (54), mint a németeknél (63), illetve a munkahely iránti elkötelezettség magasabb a magyar dolgozók körében (50), mint a spanyoloknál (38).
 
Mit tehet a munkáltató a munkahelyi stressz ellen?
 
  Néhány egyszerű ötlet megvalósításával jelentősen csökkenthető a munkahelyi stressz, írja Szabó Anita pszichológus, szervezetfejlesztő tréner a Munkahelyi Stressz információs oldalon.
 
   Az egyik legfontosabb lépés, hogy a munkáltató teremtse meg a lehető legkedvezőbb munkakörülményeket. A munkáltató adjon lehetőséget a stressz levezetésére. Megterhelő munkakörök esetében különösen fontos, hogy a munkatársaknak a munkavégzés közben is legyen lehetőségük kikapcsolni, feltöltődni. A feszültség levezetését bizonyítottan elősegíti a relaxáció, a mozgás és az egyéb szabadidős tevékenységek is, melyeket a munkáltató pl. pihenő helyiség kialakításával, sportbérletekkel vagy egyéb utalványokkal tud támogatni.
 
  Segíti a stressz csökkentését, ha a munkavállalók kibeszélhetik a problémáikat, és ezt meg is hallgatják a munkahelyen. Törekedni kell arra, hogy a dolgozók elfogadják a változásokat, ezt többek közt a megfelelő kommunikációval lehet elérni.
 
  Végül, de nem utolsósorban lehetőséget kell adni a dolgozók stresszkezelő képességének fejlesztésére. A célzott, gyakorlatorientált tréningeken (pl. stresszkezelő-, relaxációs vagy időgazdálkodás-tréning) a munkatársak különböző technikák elsajátításával fejlesztik megküzdőképességüket, így hosszú távon is védettebbé válnak a stressz negatív hatásaival szemben.
 
Mit tehet a munkavállaló a stressz ellen?
 
  A legegyszerűbb módszer a mozgás. Ráadásul a leghasznosabb is: nemcsak a stresszt csökkentjük hatékonyan vele, hanem számos olyan biológiai változást is elindítunk vele a szervezetünkben, amely segít megelőzni számos testi és lelki betegséget (pl. a depressziót).
 
   Beszéljük meg másokkal a problémáinkat. Panaszkodás közben műszerekkel mérhetően csökken a stressz-szint. Lehetőleg legyen legalább egy szövetségesünk a munkahelyünkön, akivel kölcsönösen támogatjuk egymást. Mindennap legalább fél órát töltsünk számunkra örömet és kikapcsolódást nyújtó dologgal.
 
   Ha ingerlékenyek, ingerültek vagyunk, lehetőleg fizikailag is vonuljunk félre (például a WC-be). Ha akár pár percet késleltetni tudjuk a dühkitörésünket, az már elég ahhoz, hogy érzelmeinket sokkal közölhetőbb és számunkra hasznosabb formában fejezzük ki, írja dr. Purebl György pszichiáter, pszichoterapeuta a Munkahelyi Stressz információs oldalon.
 
Forrás: Origo
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szekálják, megalázzák és sürgetik a magyar dolgozót.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector