Startlaphoz Csatlakozz!

Az új Ptk. nem minden elemét lehet alkalmazni a Munka törvénykönyvében

Munkajogviszony és munkaszerződés: nem ugyanaz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 27. hétfő, 12:26

Az új Ptk. hatása a munkajog szabályozására címmel tartotta meg előadását dr. Kiss György professzor, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Wolters Kluwer Kft. által szervezett XI. Magyar Munkajogi Konferencián, amelyből kiderült, hogy a munkaszerződés és a munkaviszony tartalma nem ugyanaz – írja az ado.hu.

   Az új Ptk. nem minden elemét lehet alkalmazni a munka törvénykönyvében, ez utóbbi nem nyitott a Ptk-ra, mivel tulajdonképpen egy zárt intézményrendszernek tekinthető – mondta előadásában dr. Kiss György professzor, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára. Az előadó a munkajogviszony és a munkaszerződés kapcsolatát, illetve különbségeit vizsgálta előadásában a jogviszony létesítésétől a megszüntetésig.
 
Munkajogviszony létesítése
 
   A munkajogviszony létesítésével kapcsolatban az Mt. 42., a munkaszerződésről szóló szakasza nem mondja meg a munkaszerződés tartalmát, csupán a joghatás keletkezését határozza meg, azaz a munkavállalónak bizonyos feladatokat kell ellátnia, amelyért bért kap. A feleknek a munkaszerződésben kell megállapodniuk a munkavállaló munkakörében és a munkavállaló alapbérében is az Mt. 45. szakasza szerint, ez ugyanakkor Kiss György álláspontja szerint bizonyos mértékben megköti a felek kezét.
 
   A Ptk. 6.60. szakasza úgy fogalmaz, hogy ha jogszabály a szerződés valamely tartalmi elemét kötelezően meghatározza, a szerződés a jogszabály által előírt tartalommal jön létre. A munkaszerződésnek tehát kötött tartalma van, így felmerülhet a kérdés, hogy, csak a munkaszerződésben lehet-e megállapodni a munkavállalóval, vagy alkalmas lehet-e erre az általános szerződési feltételek használata, illetve, hogy kollektív szerződés lehet-e az általános szerződési feltétel?
 
   Dr. Kiss György szerint az általános szerződési feltétel akkor lesz a munkaszerződés része, ha azt a munkavállaló előzőleg megismerheti. Az Mt. írásbeli tájékoztatási kötelezettséget ír elő a munkáltató számára a munkaviszony megkezdésétől számított tizenöt napon belül többek közt a napi munkaidőről, a munkakörbe tartozó feladatokról, a szabadság mértékéről és arról is, hogy a munkavállaló kollektív szerződés hatálya alá tartozik-e. A professzor felhívta a figyelmet, hogy az egyes szerződésekben nagy lehet az eltérés, ezért a munkáltatónak mindig tájékoztatnia kell ezekről a munkavállalót.
 
A jogviszony módosítása
 
   A munkajogviszony módosítására akkor nyílik lehetőség, ha a felek ezt előzőleg a szerződésben kikötötték, vagy ha van erre jogszabály – tette hozzá dr. Kiss György. Fontos kontrollként említette meg a konstruktív felmondás lehetőségét – ennek intézménye hiányzik a törvényből -, ami azt jelenti, hogy amennyiben a munkavállaló munkakörülménye jelentősen megváltozik, akkor felmondhat.
 
  A munkaszerződés módosítása ugyanakkor a munkajogviszony tartalmának nagy részét nem érinti. dr. Kiss György kiemelte, hogy a munkaszerződés és a munkajogviszony tartalma nem ugyanaz, utóbbit ugyanis nem csak a munkaszerződés határozza meg.
 
A munkajogviszony tartalma
 
  Az előadó szerint e jogviszony jogi alá-fölé rendeltséget jelenít meg és alapja a szolgáltatás – munkavégzés – absztrakt meghatározása. A jogviszony tulajdonképpen egy nem befejezett szerződés, amelyben lehetnek nem leírt, de ott lévő feltételek. A jogviszony tartalma egy adott állapotra vonatkozik, amelyben előfordulhatnak bizonyos előre nem látható kockázatok – tette hozzá dr. Kiss György.
 
   A jogviszony tartalma megváltoztatható, átalakítható, de ez az átalakítás nem egyenlő a munkaszerződés átalakításával. A professzor szerint ez kétféle módon valósítható meg, egyrészt a szerződés módosításával – ami dr. Kiss György megítélése szerint nem a legjobb megoldás -, vagy pedig a munkáltató részére adott felhatalmazással arra vonatkozóan, hogy alakítsa át a munkaviszony taralmát. A felhatalmazás lehetőségét a kollektív szerződésnek, vagy a munkaszerződés tartalmaznia.
 
A munkajogviszony megszüntetése
 
  dr. Kiss György előadásában rámutatott, hogy a munkajogviszony megszűnésének tényállásai kötöttek, hiányzik ugyanakkor a módosítási felmondási intézmény a szabályozásból, csakúgy, mint a már említett konstruktív felmondás intézménye, azaz nincs egyensúly a munkaviszony tartalmának alakítása és a felmondás korlátozása között.
 
Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munkajogviszony és munkaszerződés: nem ugyanaz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector