Startlaphoz Csatlakozz!

A pótlékok rendszere is jelentősen átalakul

Hende: négy év alatt 50 százalékkal emelik meg a katonák illemtényét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 27. hétfő, 16:29

Négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák illetményét jövő júliustól - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Hende Csaba elmondta: a kormány 2010 óta elkötelezett abban, hogy a közszolgálatban dolgozók számára életpályamodellt, béremelést vezessen be. A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók után a tűzoltóknál, rendőröknél és a katonáknál, s a tervek szerint 2016-tól a köztisztviselőknél is bevezetik az illetményfejlesztéssel egybekötött életpályamodellt.

    A katonai életpályamodellről a miniszter elmondta: jövő július elsejétől a Magyar Honvédség teljes állományát érintően átlagosan 30 százalékos illetményfejlesztést vezetnek be. Majd 2019  január elsejéig bezáróan évente további 5-5 százalékkal emelik a katonák illetményét.

    Mindemellett a pótlékok rendszere is jelentősen átalakul, s bevezetés előtt áll a Magyar Honvédség új lakhatási támogatási rendszere is. Az új honvédségi lakástámogatási rendszer pénzbeli támogatásra épül majd - mondta a miniszter. Két új lakhatási támogatási formát vezetnek majd be: a lakásbérletet és a lízinget támogató úgynevezett lakáspénzt, valamint a lakásvásárlást és építést elősegítő egyszeri támogatást a hivatásos katonák körében. Ezen felül egy szélesebb kört érintően, a közszolgálati életpályamodell részeként 2016-tól egy közszolgálati biztosítás bevezetését is tervezik - mondta a honvédelmi miniszter. Ennek részletein még dolgoznak, de a honvédelmi miniszter annyit elmondott, hogy ennek megvalósítását egy nonprofit alapon működő saját biztosítási társaság révén tervezik.

    A honvédelmi miniszter kiemelte: a Magyar Honvédség katonái minden évben erőn felül teljesítenek az ország határain belül és kívül, bizonyítják felkészültségüket, készek fegyverrel védeni a hazát, de készek helytállni az olyan ipari-, és természeti katasztrófák idején is, mint a 2010-es vörösiszap-katasztrófa, vagy a tavaly nyári nagy dunai árvíz. Mindemellett nemzetközi missziós tevékenységükkel hozzájárulnak Magyarország nemzetközi pozíciójának javításához is. A miniszter szerint kötelességük, hogy megbecsüljék a Magyar Honvédség állományát.

    Elmondta, hogy  korábban kidolgozták a katonai életpályamodellt, s annak egyes elemeit az új szolgálati törvény részeként már 2013-ban be is vezették. A következő években pedig minden további intézkedést meghoznak.

    Ez az életpályamodell egyrészt teljesítményalapú és kiszámítható előmeneteli rendszert tartalmaz, amelynek lényege, hogy a legfelkészültebb és a legjobban teljesítő katonák előtt világos út áll a Magyar Honvédségben. Hende Csaba szólt arról is, hogy lesznek olyan hivatásos katonák, akik a nyugdíjkorhatár elérése előtt kiválnak a rendszerből, de számukra is minden segítségét, át-, illetve továbbképzési lehetőséget megadnak, hogy a közszolgálat más területén dolgozhassanak tovább.

    A katonák anyagi megbecsülésének része a jövő év közepétől kezdődő illetményfejlesztést. Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta, hogy mivel a honvédség létszámhiánnyal küzd, az illetményemelésre szánt előirányzat sem egy adott létszámhoz van igazítva, az egy felülről nyitott keret, vagyis jövőbeli létszámbeli erősödéssel is számolnak. 

    Hende Csaba kérdésre válaszolva leszögezte: az internetadóból származó bevételnek semmi köze az életpályamodell finanszírozásához. Azt mondta: az illetményfejlesztéshez szükséges mintegy 11 milliárd forintos forrást a jövő évi költségvetésben pótelőirányzatként fogják megkapni az év közepétől.

    Arra a kérdésre, hogy az illetményemelés mely állománykategóriákat, milyen mértékben érint majd, a honvédelmi miniszter csak annyit árult el, hogy a számára "preferált állománycsoport", amelyet az átlagosan jobban szeretne megerősíteni az az altiszti kar.

    Hende Csaba a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy 2016-ról, 2015-re előrehozzák a honvédelmi kiadások növelését. Kérdésre válaszolva elmondta: ebből a keretből a honvédség technikai fejlesztésére is lesz majd pénz.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hende: négy év alatt 50 százalékkal emelik meg a katonák illemtényét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector