Startlaphoz Csatlakozz!

A tisztképzésre tízszeres a túljelentkezés

Ötezer fős létszámhiány van a honvédségnél

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 29. szerda, 11:20

 A többlépcsős katonai illetményemelés ára nem a létszám lefaragása, sőt, inkább az állomány bővítésére van szükség – mondta a Kossuth Rádióban Hende Csaba honvédelmi miniszter.

   Végleges döntés van már arról, hogy több lépésben – először várhatóan jövő júliusban – emelkedik a katonák illetménye, összesen és átlagosan 50 százalékkal. Mivel az első nagy ugrás, mintegy 30 százalék, év közben lesz, a 15 milliárdos fedezet pótelőirányzatként került a költségvetési javaslatba. Később 5-5 százalékos mértékű emelésekkel 2019. január 1-jéig folytatódik az illetmény növelése. Ez minden katonát érint, a hivatásos és a szerződéses állományt, a tiszteket, az altiszti kart, valamint a legénységet is – mondta a 180 percben Hende Csaba honvédelmi miniszter.

  Hozzátette: bizonyos kategóriáknál, például az altiszteknél, ahhoz, hogy a pályán tudják tartani őket, az átlagot meghaladó mértékű illetménynövelésre van szükség.
 
   A tárcavezető kérdésre válaszolva kijelentette, az illetménynövelésnek nem az az ára, hogy el kell küldeni embereket, hangsúlyozta, semmiféle leépítésről nem lehet szó, mivel a honvédségnél 5 ezer fős létszámhiány van. Sőt, a költségvetési törvény azzal számol, hogy növekedni fog a létszám. A bővítést különböző NATO-kötelezettségek is indokolják.


   Azt is kiemelte, nem azért van 5 ezerrel kevesebb katona, mert nincs elég érdeklődő, hiszen a tisztképzésre tízszeres a túljelentkezés. A probléma az, hogy a költségvetés nem engedte meg a megfelelő számú hivatásos és szerződéses katona foglalkoztatását. Igaz, a személyi hiányt valamelyest enyhítette, hogy 2010 óta több mint 5 ezer önkéntes katonát állítottak rendszerbe – fogalmazott.


   A miniszter hangsúlyozta, a katonai hivatás semmilyen más foglalkozáshoz sem hasonlítható, mert az esküjükben vállalják, hogy akár az életüket is áldozzák feladatuk teljesítéséért. Ez azt a kötelezettségeket rója az államra, hogy a testület tagjai számára egész életpályát adjon. Garantálni kell, hogy ha a katonáknak életkoruk vagy betegségük miatt meg kell válni addigi feladatuktól, akkor az állami szolgálat területén más megbecsült, méltó foglalkoztatást, jövedelmet és pozíciót kapjanak. Az életpálya lényege, hogy az állam senkinek nem engedi el a kezét egy pillanatra sem.

   A katonai előmeneteli rendszer piramis alakú rendszer, minél feljebb megyünk, annál kevesebb a pozíció, miközben alul jönnek be a fiatalok. Szükségszerű ezért, hogy karrierjük közepe táján viszonylag sokan kiváljanak ebből a rendszerből. Ők korábban szolgálati nyugdíjba mentek vagy biztonsági őrként helyezkedtek el, sokszor egészen méltatlanul alakult a pályájuk, miközben az államélet számos más területén hasznosíthatók a képességeik: fegyelmezettek, tudnak tervezni, szervezni, végrehajtani. Biztosítania kell, hogy ezek a személyek át tudjanak menni más pozícióba, ezért át kell képezni őket, valamint garantálni kell, hogy felveszik őket az üres állami állásokba – tette hozzá.

   Az afganisztáni magyar szerepvállalásról Hende Csaba azt mondta, a nemzetközi fegyveres, harcoló misszió ér végett december 31-én, majd másnaptól rögtön megkezdődik egy támogató művelet, amelynek angol neve Resolute Support. Ennek keretében a NATO katonái, köztük a magyarok, a korábbinál lényegesen alacsonyabb létszámmal, kiképzői, tanácsadói, szakértői feladatokat fognak ellátni. A magyarok létszáma előreláthatólag mintegy száz fő lesz, de a létszámokról és a beosztások pontos meghatározásáról még folyik az egyeztetés a NATO-ban – mondta a Kossuth Rádió műsorában a honvédelmi miniszter.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ötezer fős létszámhiány van a honvédségnél.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector