Startlaphoz Csatlakozz!

2015 az adóterhek növekedésének esztendeje lesz

Lassan elsorvad a cafetéria

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 29. szerda, 17:23

Bármennyire is szeretné az ellenzék, nem vagyunk hajlandók megszorításokat végrehajtani és családokat terhelő adókat bevezetni – jelentette ki Tállai András nemzetgazdasági államtitkár a jövő évi adótörvény-javaslatról szóló parlamenti expozéjában. Következő gondolatával már részben cáfolta is ezt a megállapítását, amikor arra utalt, hogy a közteherviselésből a gazdaság minden szereplőjének ki kell vennie a részét. Így 2015-ben megmarad valamennyi különadó, amelyeket - a kormányzat minden ezzel ellentétes állítása ellenére - valamilyen módon áthárítanak a fogyasztóra – olvasható a Népszavában.

   A kormányzati kinyilatkoztatásokkal szemben, 2015 az adóterhek növekedésének esztendeje lesz. A különadók mértéke nem növekszik ugyan, de ezeknek a versenytorzító és emellett eltúlzott mértékű adóknak a száma jövőre még újabbal is kibővül, a nagy vihart kiváltó internetadóval. Azonban még ennél is súlyosabb terhet jelent az adózók számára, hogy gyakorlatilag korlátlanná válik az önkormányzatok adókivetési joga. A helyi adót települési adóvá keresztelték át, és mindenre ki lehet vetni, amelyet a költségvetés központilag nem adóztat meg, illetve az önkormányzat - más címen - még nem adóztatta meg.
 
   Egyértelműen a megszorítást szolgálja a cafetéria adóterheinek növelése, valamint az életbiztosítások eddigi adómentességének megszüntetése, igaz hogy csak 2017-től. Nyilvánvalóvá vált a cafetéria fokozatos elsorvasztására irányuló szándék is, amely így fokozatosan marginalizálódni fog, jelentőségét szép lassan elveszti. (Miként az történt az evával vagy az ekho-val is.)
 
  A munkabéren kívüli juttatások mértékéről Tállai András elmondta, hogy a keretösszeg 500 ezerről 450 ezer forintra csökken, ugyanakkor az államtitkár a cafetéria munkaadói adóterheinek növekedésére csak ravasz módon utalt: "kisebb lesz ezeknek a juttatásoknak az adóelőnye a munkabérrel szemben", vagyis a munkahelyeknek egyre kevésbé fogja megérni, hogy ne bérben adják oda alkalmazottaiknak a juttatásokat, hanem SZÉP-kártyában vagy Erzsébet utalványban. (A lakástörlesztéshez nyújtott munkáltatói támogatás adókulcsa nem változik.) A lapunk által megkérdezett Angyal József okleveles adószakértő szerint - a látszat ellenére - a cafetéria eljelentéktelenítése a kormányzat részéről érthető, hiszen ha munkáltató bérként adja juttatást, annak adóztatása az állam számára kiszámíthatóbb bevételt jelent, ami kapitalista típusú gondolkodásra vall.
 
  Az államtitkár beszámolt arról a változásról is, hogy a bankkártyahasználat ösztönzése céljából az ugyanazon kártyához tartozó éves kártyaműveletek után a jelenlegi pénzügyi tranzakciós illeték helyett egyszeri, éves szinten 800 forintos illetékfizetési kötelezettséget javasolnak. Az érintés nélküli használatot biztosító kártya esetén szintén egyszeri, éves szinten 500 forintos illetéket indítványoznak.
 
   Egy rendkívül aggályos rész is belekerült a 2015-ös adózás rendjéről szóló törvény módosításába - hívta fel a figyelmet Angyal József. Egy korábban hatálytalanított paragrafust ismét visszaemeltek a törvénytervezetbe. Korábban az Európai Unió Bírósága áfa ügyben hozott ítéletei nyomán megszűnt az a gyakorlat, hogy, ha az adóhatóság a számlakibocsátónál hiányosságokat (fiktív számla) talált, akkor korlátozhatta a számlabefogadónál az áfa levonási jogot. A jövő évtől azonban ismét megtörténhet az, hogy ha például egy nagykereskedő áfát csal, és emiatt olcsóbban tudja adni az áruját, akkor a számlabefogadó sem vonhatja le az adót, vagyis semmibe veszik az Európai Unió Bíróságának korábbi ítéletét, amely „téves nemzeti gyakorlatnak” minősítette az adóhatóság szankcióit.

Forrás: Népszava
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lassan elsorvad a cafetéria.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector