Startlaphoz Csatlakozz!

Még kevesebben éljenek segélyekből

Negyedmillió közmunkás lesz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 30. csütörtök, 12:00

Jövőre is folytatódik a foglalkoztatás bővítése és a munkahelyteremtés – mondta Czomba Sándor államtitkár a költségvetési törvény benyújtása előtti napon rendezett kormányszóvivői tájékoztatón. A Czomba által előadott szöveg alapján arra lehet következtetni, hogy még szűkebb lesz az álláskeresés időszakában járó juttatás – írja a Népszabadság.

   A kormány célja, hogy még kevesebben éljenek segélyekből, helyette a közmunka legyen számukra a híd a versenyszférába vezető úton. Konkrétan 50 ezerrel emelkedik a közfoglalkoztatásban dolgozók száma 2015 júliusától. Kevésbé barátságosan ez azt jelenti, hogy 50 ezer, jelenleg ellátásban részesülő ember lesz kiiktatva a szociális rendszerből, helyette mehetnek árkot ásni, ha nem akarnak biztosítás és egy fillér nélkül maradni.
 
   Az idei adatokat alapul véve így jövőre már 250 ezer közfoglalkoztatott lesz, ez a szám többszöröse a szociális ellátásban részesülő álláskeresőnek. Az adatok szerint jelenleg még 130 ezer ilyen álláskereső van, 2015-ben azonban ez jóval százezer fő alá csökken. Hogy hogyan kerül majd a versenyszférába az, aki közfoglalkoztatás címén gazol vagy söpröget, azt Czomba sem tudta igazán jól megfogalmazni, s utalt arra, hogy ezt a küszöböt sem könnyű átlépni.
 
  Mindenesetre remek hír, hogy tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, már 4 millió 118 ezren dolgoznak. Ebből közmunkásnak számít több mint 160 ezer fő, külföldön dolgozik több mint százezer – Czomba szerint. A KSH közelmúltban megjelent kutatása szerint ugyanis 350 ezer magyar él más országban, közülük majd 300 ezer dolgozik. De még az államtitkári számokat használva is az látszik: valójában nem sikerül négymillió fölé tornázni a Magyarországon munkát vállaló, nem közmunkás honfitársaink számát.
 
   Jövőre azért nem csak a közmunkásokra jut majd pénz. Az már a sajtóban megjelent, hogy jelentősen emelkedik a rendvédelmi dolgozók fizetése, 2015-ben 33 százalékkal. A hírek a fegyveres szervekről szóltak, a pontos kör így majd a benyújtott törvényből derülhet csak ki. Az intézkedés összesen 44 milliárd forintba kerül.
 
   Folytatódik a pedagógusok béremelése is, itt évente négy-öt százalékos átlagos emelés lesz – hozzá kell tenni, hogy ez már két százalék feletti infláció mellett csak két-három százalékos reálbér-növekedést jelent. Ha lesz rá pénz, akkor 2016-tól a köztisztviselők is kaphatnak némi béremelést.
 
130 ezer
 
    Jelenleg még 130 ezer álláskereső részesül valamilyen szociális ellátásban, számuk azonban jövőre jelentősen csökkenhet.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Negyedmillió közmunkás lesz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector