Startlaphoz Csatlakozz!

Mikor kell írásba foglalni?

A munkaszerződés módosítása: van, amikor szóban is elég

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 30. csütörtök, 13:13

Munkáltatóként, a munkavállalóval közösen megegyezve, természetesen írásban, bármikor módosíthatjuk a munkaszerződést, de vannak olyan esetek, amikor a szóbeli módosítás is érvényes, illetve léteznek kivételek, amikor módosítás nélkül is változtathatunk a szerződésben foglaltakon. Sorra vesszük, mikor kell és mikor nem kötelező módosítani a munkaszerződést ahhoz, hogy eltérjünk attól a gyakorlatban – írja a Piac@Profit.
 
   1. A szóbeli módosítás érintheti a munkavállaló új munkakörét is, ha munkáltatóként bizonyítani tudjuk, hogy az közös megegyezéssel történt. Ez utóbbi meglétét, vita esetén, a bíróság szigorúan ellenőrzi. Kötelező írásba foglalni viszont azt, ha tartós és lényeges változásról van szó, mint mondjuk határozott idejű szerződés határozatlanná alakításáról vagy részmunkaidő helyett teljes munkaidőben történő foglalkoztatásról. Amennyiben a konkrét munkakör nem, csak az elnevezés változik, nem szükséges a módosítás.
 
  2. Kizárólag írásban módosíthatjuk a munkavállaló alapbérét, akkor is, ha ez a dolgozó béremelésével jár, vagy további juttatásokat jelent a munkavállaló számára. Nemcsak a módosítás tényét, hanem annak mértékét is rögzítenünk kell.
 
   3. A munkarendet egyoldalúan megállapíthatjuk, de ha a munkaszerződésben már megállapodtunk a munkarendről és a munkaidő-beosztásról, akkor ezt csak úgy tudja módosítani, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul.
 
  4. Amennyiben írásba foglaljuk a munkaszerződés módosítását, érdemes belefoglalni, hogy az a felek közös beleegyezésével történt, és tüntessük fel benne a korábban megkötött munkaszerződés, illetve a módosítás hatálybalépésének dátumát is. A szerződésmódosításban célszerű hivatkozni a munkaszerződés módosítani kívánt elemeire.
 
  5. Nem szükséges írásban, de még közös megegyezéssel sem módosítanunk a munkaszerződést ahhoz, hogy megváltoztassuk a munkavállalónk munkavégzésének helyét, ha ez nem kifejezetten sérti az alkalmazottunk érdekeit. Ilyen eset lehet, ha a munkáltató például Budapesten belül egyik kerületből a másikba teszi át a székhelyét.
 
   6. A munkaszerződés módosítása nélkül is átirányíthatjuk a munkavállalót, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy évente egyenként 44 munkanapot – de maximum csak 110 munkanapot – kötelezhető a munkavállaló más munkakörbe tartozó feladatok ellátására, vagy saját munkaköre mellett, vagy az helyett elvégezni. Továbbá dönthetünk alkalmazottunk kiküldetéséről anélkül, hogy módosítanánk a szerződést.
 
Forrás: Piac@Profit

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munkaszerződés módosítása: van, amikor szóban is elég.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector