Startlaphoz Csatlakozz!

Az állami nyugdíj néhány évtized múlva nem lesz elég a túléléshez

Közeledik a nyugdíjjéghegy

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 31. péntek, 10:17

Elég egy pillantást vetni a demográfiai trendekre és nyilvánvalóvá válik, hogy a mai munkaképes korban lévő generációt a nyugdíjkorhatár elérésekor a vágyálmokban szereplő trópusi sziget helyett egy jéghegy várja. Ráadásul sokan annak ellenére sem gondoskodnak mentőcsónakról, hogy a tragikus végkifejlet már most is tisztán látható. Az állami nyugdíj néhány évtized múlva nem lesz elég a túléléshez – olvasható a Világgazdaság oldalán.

  Az Országos Nyugdíjbiztosítási főigazgatóság adatai szerint 2008 és 2014 között az öregségi nyugdíjellátásban részesülők száma több mint 25 százalékkal emelkedett annak ellenére, hogy a nyugdíjkorhatár folyamatosan emelkedik. Ez csak egy a számos demográfiai és gazdasági trend közül, ami azt mutatja, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában egyedül nem fog tudni elégséges nyugdíjat biztosítani a jövő generációinak.
 
  Elég csak arra gondolni, hogy Magyarország 1,3-as termékenységi arányszáma az egyik legalacsonyabb Európában. Szintén nem sok jót sejtett, hogy a házasságkötések száma is folyamatosan csökken, ami arra utal, hogy várhatóan kevesebb gyerek fog születni. Ez azt jelenti, hogy a mostani munkavállaló generációnak egészen egyszerűen nincsen utánpótlása.
 
   De vajon miért nem akarjuk észrevenni ezt a jéghegyet, ami közelít felénk? Ma már szinte mindenki számára magától értetődő, hogy valamilyen módon odafigyel az egészségére. Az OTP Alapkezelő egy közelmúltban végzett kutatása szerint a hazai lakosság 82 százaléka költ az egészségmegőrzésre, az egészségesebb életmódra. Ugyanebből a megkérdezésből kiderült, hogy majdnem a hazai 25 és 59 év közöttiek 70 százaléka a jövőben még inkább szeretne odafigyelni a testi-lelki jólétre.
 
  Vagyis a nem pénzügyi tervezéssel, előrelátással igazából nincs gond. Ha a pénzügyekre kerül a sor, akkor viszont már egészen más a helyzet. Ma a hazai lakosságnak csak a kisebb része rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, miközben látható, hogy 40 év múlva az akkori fizetésük körülbelül egyharmadára lesz elég az állami nyugdíj. Szerintem a megtakarítások alacsony szintje nem csak amiatt van, hogy az emberek ne tudnának félretenni, sokkal inkább a hosszú távú, célirányos gondolkodás hiányzik. Az emberek sokkal jobban kedvelik a rövid távú, vagy könnyen likviddé tehető megtakarításokat.
 
   Erre utal a cafeteria-rendszer is: azoknál a munkáltatóknál, amelyek adnak béren kívüli juttatást a dolgozóiknak, és nem alanyi jogon ad valamilyen öngondoskodási terméket, ott a dolgozók inkább az Erzsébet utalvány vagy a SZÉP kártya felé húznak, ez a két juttatási forma teszi ki a cafeteria-piac jelentős részét, pedig a dolgozóknak lenne lehetőségük hosszú távú megtakarításokra is.
 
  Éppen ezért van kiemelten nagy szerepe a munkáltatóknak a nyugdíjcélú megtakarítások, és ezzel együtt a több lábon álló nyugdíjrendszer népszerűsítésében. Ez a legkézenfekvőbb út a munkavállalók ösztönzésére a belátható időn belül bekövetkező katasztrófa elkerülésére, vagy legalább annak negatív hatásainak mérséklésére. Hiszen ha a dolgozók alanyi jogon kapnak egy olyan juttatást, ami a hosszú távú jólétüket segíti elő, az arra ösztönözheti őket, hogy ezt a juttatást maguk is kiegészítsék. Ráadásul szinte valamennyi partnerünk úgy véli, hogy a hosszú távú juttatások növelték a dolgozók elkötelezettségét munkáltatójuk iránt.
 
   Tehát a tervezés, és tudatos, célirányos megtakarítás a munkáltató és a munkavállaló közös érdeke. Hazánkban a demográfiai trendek előre jelezte jégheggyel való ütközést csak akkor lehet társadalmi szempontból túlélni, ha sikerül minél nagyobb tömegben célzott, hosszú távú megtakarításra sarkallni az embereket: arra ösztönözni, hogy minél többen, időben kezdjék el építeni a mentőcsónakjukat, mert az állam ezt helyettük nem fogja megtenni.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Közeledik a nyugdíjjéghegy.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector