Startlaphoz Csatlakozz!

Ne növeljék tovább a kulturális és társadalmi szakadékot!

KKDSZ: még két koporsószeg a kultúra dolgozóinak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 31. péntek, 10:54

Elkeseredett hangú közleményben állapítja meg a Közgyűjteményi és Közművelődési Szakszervezet, hogy új megszorítások sújtják az ágazatot – olvasható a Népszabadságban.

  A Földiák András elnök által aláírt közlemény szerint a cafeteria átalakítása miatt ezt a juttatást többé nem fogják megkapni a kultúra dolgozói, az internetadó miatt megszűnő nyilvános internetezési lehetőség pedig az emiatt könyvtárba és művelődési házakba járó szegényektől veszi el a világhálóra jutás lehetőségét.
 
   A szakszervezet határozottan tiltakozik mindkét tervezett intézkedés ellen, és elvárja az Országgyűléstől, hogy ne növelje tovább a kulturális és társadalmi szakadékot, hanem annak az áthidalására alakítson ki programot.
 
   A Két újabb koporsószög című kiáltvány pontokba szedi, mennyire reménytelen a helyzet.
„A könyvtárak, levéltárak, múzeumok, művelődési házak dolgozói már régen nem tudják elképzelni, hogy még további csapások is sújthatják a kulturális alapellátást.
 
   Hat éve:
– semmiféle bérrendezés nem történt,
– elvették a tizenharmadik havi fizetést,
– megszüntették a továbbképzési támogatást,
– elvették a dokumentumvásárlási hozzájárulást,
– számos intézménynek lényegesen csökkent a költségvetési támogatása,
– húszszázalékos létszámleépítés zajlott a legjelentősebb intézményekben,
– jelentős könyvtárak évek óta semmilyen napilapra nem tudnak előfizetni,
– a múzeumoknak az alapvető állagmegőrzési munkájukhoz hiányoznak az eszközeik.

 
  Úgy látszik, hogy van még út lefelé. A tervezett adótörvények két újabb súlyos kárt okoznak ezeknek az ellátó rendszereknek és dolgozóiknak: amennyiben a tervezett mértékben emelik a cafeteriajuttatások adóját, azt egyetlenegy közgyűjteményi és közművelődési intézmény sem tudja kigazdálkodni, ezért meg fogja szüntetni a maradék, szerény juttatását is. Ennek révén az állam nem több bevételre fog szert tenni, hanem semmire sem.
 
   Mindezen gondokat tetézi a tervezett internetadó, amely egyszerre okoz megoldhatatlan problémát az intézményeknek és munkavállalóiknak. Olyan bérszínvonalon állnak a kultúráért dolgozó szakemberek, hogy igenis jelentős gondot okoz néhány száz forint újabb teher is. Hasonló módon az intézményeknek, amelyekben mind a dolgozók, mind a látogatók sok giga tartalmat használnak az internetről. A látogatók egy része, általában a szegényebb rétegek tagja, aki otthon eddig sem tudott géphez és hálózathoz jutni, kifejezetten emiatt jár(t) könyvtárba, művelődési házba. Most már lehet, hogy ott sem lesz internet, az is csak a gazdagok kiváltsága lesz” – hangzik a közlemény.
 
Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - KKDSZ: még két koporsószeg a kultúra dolgozóinak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector