Startlaphoz Csatlakozz!

Pihenőnap

Vasárnap bezárnak a boltok?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. október 31. péntek, 13:36

Néhány kivételtől eltekintve elrendelnék az üzletek vasárnapi zárva tartását egy friss törvénymódosító javaslat szerint – tudta meg lapunk. A világörökségi területeken pedig bezáratnák a diszkontokat, a nagyméretű szupermarketeket és a hipermarketeket – olvasható az mno.hu oldalán.

   A Magyar  Nemzet úgy tudja, jövő héten kerül a kabinet elé a nagyobb kereskedelmi vállalatokat, multinacionális láncokat érintő korlátozást tartalmazó javaslatcsomag. Újratárgyalja a kormány azt a korábbi KDNP-s javaslatot, miszerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon tartsanak zárva bizonyos kereskedelmi egységek. A Magyar Nemzet birtokába került törvénymódosító javaslat szerint jövő év március elsejétől a hét utolsó (munkaszüneti) napján nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnek a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, valamint az újság- és virágárusok, míg a pékáruboltok külön szabályok alapján nyitva lehetnek vasárnap is. Így például ezek a szaküzletek vasárnaponként délig fogadhatják a vásárlókat.
 
   A törvényben nem említett, más típusú egységek is lehetőséget kaphatnak a vasárnapi üzemelésre a jövőben, erről egy bizottság hoz majd döntést. Többek között azt a szempontot is figyelembe veszik, hogy az adott kereskedelmi egység turisztikailag látogatott területen helyezkedik-e el.
 
Valódi pihenőnap legyen a vasárnap
 
   Az eredetileg a KDNP által felvetett vasárnapi zárva tartást elrendelő friss módosító javaslat a közvéleményt régóta foglalkoztató vita végére kíván pontot tenni. Az indoklás szerint mára megérett a helyzet arra, hogy számos nyugat-európai, például az osztrák vagy német mintát alapul véve hazánkban is törvény szabályozza a kereskedelmi elárusítóhelyek nyitva tartását. A törvényjavaslattal elő kívánják segíteni, hogy a vasárnap valóban az ország döntő többségének pihenőnap legyen. Olyan szabadnap, amelyen a családi együttlétre lehetőséget adó időt nem kurtítja még a vásárlással eltöltött idő is – áll a tervezet indoklásában. A hét utolsó napján is dolgozók érdekét szem előtt tartó javaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napokon tiltja meg az üzletek nyitva tartását, a többi napon – így például szombaton is – időbeli korlátok közé szorítja. Fő szabály szerint az üzletek a jövőben reggel 6 és este 10 óra között lehetnek nyitva Magyarországon.
 
   A törvénytervezet leszögezi: nem kívánják korlátozni a kis családi üzletek nyitva tartását akkor, ha ezek nem jelentős alapterületű kereskedelmi egységek, és az egyébként tiltott időszakokban az üzlet tulajdonosai, illetve segítő családtagjaik maguk végzik a kereskedelmi tevékenységet.
 
Az önkormányzat döntene a non-stopról
 
  Nem hagyja figyelmen kívül az éjszaka üzemelő boltok, illetve vendéglátóhelyek nyitva tartását sem a javaslat, ezek esetében továbbra is a kerületi önkormányzatok vagy a települések képviselő-testülete rendelkezhet a helyi sajátosságok figyelembevételével. A módosító javaslat nem érinti a vendéglátóhelyeket, trafikokat, a repülőtereken és pályaudvarokon üzemelő boltokat, továbbá a kórházakban lévő kereskedelmi egységeket, a termelői piacok árusítóhelyeit, valamint a vásárokat. A nyitva tartás új szabályainak betartását a jövőben is a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi, amely többszöri jogsértés után az üzlet ideiglenes bezárását is elrendelheti.
 
   Egy másik, a kereskedelmi törvényt módosító javaslat a plázastop néven elhíresült, üzletnyitásra vonatkozó szabályozást pontosítja. Az utóbbi időben ugyanis a nagyobb kereskedelmi vállalatok úgy próbálták megkerülni a versenyhátrányban lévő cégek érdekében bevezetett korlátozást, hogy a belvárosokban, a lakóépületek szomszédságában kisebb méretű üzletek nyitásába kezdtek. Ezek közül több olyan épületben alakult, amelyet műemlékké, világörökségi helyszínné nyilvánítottak. 2016. január elsejétől azonban bezáratnák a világörökségi területen működő diszkontokat, nagyméretű szupermarketeket és hipermarketeket, illetve a javaslat megtiltja, hogy ezekre a helyszínekre működési engedélyt kapjanak a kereskedők.
 
   További módosító javaslatok is a kormány elé kerülnek a jövő héten. Így például egyértelművé tennék, mely napi fogyasztási cikkeket kínáló kereskedelmi vállalatok esetében kell eleve megállapítani a piaci erőfölényt, ha felmerül a tisztességtelen piaci magatartás gyanúja vagy a versenykorlátozás tilalmának megsértése. Ezt az adott társaság piaci részesedésének mértéke alapján állapítja meg a jogszabály-módosítás.

Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnap bezárnak a boltok?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector