Startlaphoz Csatlakozz!

Adóváltozás

Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az agráriumban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 01. szombat, 10:26

A kormány úgy alakítja át az agrártámogatási rendszert, hogy a forrásokat elsősorban a munkahelyeket teremtő mezőgazdasági ágazatok kapják - tartalmazza a jövő évi költségvetési javaslat.

    Több kedvező adóváltozás is lesz jövőre: a mezőgazdasági termelői szektor beszerző és értékesítő szövetkezetei például mentesülnek a helyi iparűzési adó alól. Az élő és félsertés áfájához hasonlóan 2015. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken a köztes terméknek minősülő, nagy testű élő- (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott állatok áfája.

    Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból nyújtott közvetlen termelői és agrárpiaci támogatások és az ahhoz nyújtott nemzeti kiegészítés összege meghaladja a 425,5 milliárd forintot. Ebből 364,28 milliárd forint jut a közvetlen termelői támogatások finanszírozására, míg az agrárpiaci támogatásokra 25,278 milliárd forintot terveztek a jövő évi büdzsében. 

    Az európai uniós közvetlen mezőgazdasági támogatások nemzeti kiegészítése (átmeneti nemzeti támogatás) 36 milliárd forint lesz 2015-ben.

    A Földművelésügyi Minisztérium (FM) jövő évi kiadási előirányzata 212,273 milliárd forint, amire a 33,765 milliárd forintos bevételi előirányzat és a 178,507 milliárd forintos támogatási forrás nyújt fedezetet. A minisztérium idei hasonló előirányzatai mind a kiadási, mind a bevételi, mind a támogatási oldalon lényegesen meghaladták a 2015-ös költségvetésben tervezett összegeket. Az elmúlt egy évben azonban jelentősen átalakult a minisztérium feladatköre, a Belügyminisztériumhoz került például a vízügy, a Miniszterelnökséghez pedig a vidékfejlesztési feladatok.

    Idén a tárca kiadási előirányzata 423,679 milliárd forint volt, míg a bevételi 214,809 milliárd forintot tett ki, a támogatás pedig elérte a 208,869 milliárd forintot. 

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiadására az idén is ugyanannyit fordítanak, mint amennyi a jövő évi költségvetésben terveztek,  8,989 milliárd forintot. A Génmegőrzési Intézet finanszírozására 2015-ben 177 millió forintot fordítanak, az idén pedig erre a célra 217 millió forint jutott. Az intézet támogatásként mindkét költségvetési évben 498,6 millió forintot kapott.

    Vidékfejlesztési és halászati programok 2007-2013 közötti megvalósítására szánt forrásból a 2015-ös költségvetés kiadási előirányzata 242,399 milliárd forint. A 2014-2020 közötti időszakban vonatkozó vidékfejlesztési és halászati programok jövő évi kiadási előirányzata 60,069 milliárd forint. A méhészeti támogatás jövőre 682,5 millió forint lesz, míg az iskolagyümölcs program támogatására 1,726 milliárd forint jut .

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elsősorban a munkahelyteremtő támogatások nőnek az agráriumban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector