Startlaphoz Csatlakozz!

Megszűnhet a lakásfenntartási és az adósságcsökkentési támogatás

Radikálisan átalakítják a segélyezést

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 01. szombat, 14:40

A jövő évtől megszűnhet a lakásfenntartási és az adósságcsökkentési támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatást pedig az önkormányzatoknak saját erőből kell fedezniük. A települések ehhez akár új adókat is kivethetnek, a hátrányos helyzetűeket pedig kisegíti az állam – olvasható a Világgazdaságban.

   Januártól megszűnhet a lakásfenntartási és az adósságcsökkentési támogatás – értesült a Világgazdaság. Információinkat megerősíti a 2015-ös költségvetés tervezete, amely e juttatások esetében csak a 2015. január 1-jét megelőzően megállapított támogatásokra tartalmaz fedezetet. A kormány információink szerint a családi adókedvezmények kiszélesítésével és a bankok elszámoltatásával indokolja a változtatást.
 
   A lakásfenntartási támogatásban 2006-ban még csak 350 ezren, 2012-ben már csaknem félmillióan részesültek a KSH adatai szerint. A kifizetett összeg fejenként alig volt valamivel több mint 44 ezer forint, de az államnak összesen csaknem 22,2 milliárdjába került ez a juttatás.
 
   Az adósságcsökkentési támogatásban részesülők száma szintén emelkedett az elmúlt évek alatt: 2006-ban több mint 8 és fél ezren, 2012-ben 12 és fél ezren igényelték és kapták meg. Az ellátásra 1,4 milliárdot fordított a költségvetés, ez fejenként 105 és fél ezer forint juttatást jelentett. 

   A szociális segélyezési rendszer átalakításának e két támogatási forma megszüntetése azonban csak az egyik eleme. Eldöntött tény az is, hogy a segélyezés fokozatosan az önkormányzatok feladata lesz, amelyek helyben határozhatják meg a támogatás szempontjait. A törvény csak a minimumszabályokat rögzíti.
 
   A segélyek forrása ily módon csak részben lesz a központi költségvetés, a kormányzati elgondolás szerint egyre inkább helyi adókból kell fedezni a támogatásokat. Ezért is bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere a benyújtott adótörvény-javaslatokban. Az előterjesztés szerint a települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, ám nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott – akár központi, akár helyi – közteher vonatkozik.
 
   A települési adónál semmilyen maximumot nem határozott meg a kormány, nem definiálták az adó alanyát sem, lapunk viszont úgy tudja: a befolyt összeget kizárólag szociálpolitikai célokra fordíthatják majd a települések. (A helyi adók közül a legnagyobb az iparűzési adó, de ide tartozik a kommunális, a telek-, az építmény- és az idegenforgalmi adó is.) 
Azokat a településeket, amelyek helyzetüknél fogva nem lesznek képesek érdemi adóbevételt produkálni, információink szerint az állam fogja kisegíteni.
 
   A jövő évi költségvetés tervezetéből is kiolvasható ez: az önkormányzatok szociális feladatainak támogatására, konkrétan a foglalkoztatást helyettesítő támogatás fedezetére összesen 48,6 milliárd forintot szánnak. Ebből azok a települések részesülhetnek majd, amelyeken az egy lakosra jutó „adóerő-képesség” nem éri el a 32 ezer forintot.
 
   A segélyezés és különösen a foglalkoztatást helyettesítő támogatás átalakításával a kormány elsődleges célja hogy minél többen dolgozzanak, ha másként nem, közmunkásként, ahelyett, hogy segélyből élnének. Ez már része annak az elképzelésnek, amit Orbán Viktor úgy fogalmazott meg: „legkésőbb 2018-ra mindenkinek munkát kell adni, hogy senkinek se kelljen jövedelempótló támogatásból élnie”. A kormányfő azt mondta, ma 178 ezer olyan ember van – szemben a 2010-es több mint 500 ezerrel –, aki munka híján jövedelempótló támogatásból él.
 
   A KSH statisztikái szerint azonban ennél jóval többen, összesen több mint 338 és fél ezren kaptak 2012-ben valamelyik jövedelempótló támogatást a jelenleg létező négy közül. Ha miniszterelnök konkrétan a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra gondolt, abban is 236 és fél ezren részesültek 2012-ben.A kormány már a Széll Kálmán-tervben is hitet tett amellett, hogy nem tartható fenn az a rendszer, amely szerint a különböző jogcímeken járó támogatások értéke hasonló nagyságrendet érhet el, mint a munkabér. „Éppen ezért olyan szabályt alkotunk, amely maximálja a segélyek, különböző szociális juttatások összeadott értékét” – áll a dokumentumban.
 
Forrás: Világgazdaság
 

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Radikálisan átalakítják a segélyezést.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector