Startlaphoz Csatlakozz!

Eőrehozott, csökkentett összegű

Nyugellátás korhatár előtt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 02. vasárnap, 13:30

Van-e bármilyen lehetősége korhatár előtti nyugdíjazásra az 1956-ban született nőnek? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt – írja az adozona.hu.

  „Édesanyám 1956-os születésű. Jelenleg a 40 éves szolgálati viszonya már megvan, azonban, ha jól értelmezzük a jogszabályt, az öregségi nyugdíjra való jogosultság másik feltételeként a 64. életévét is be kell hogy töltse. Érdeklődni szeretnék, hogy számára előrehozott, vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére van-e lehetőség? Ha ezen lehetőségek már nem élnek, akkor van bármilyen egyéb mód, hogy a 64. életéve betöltése előtt nyugellátásra jogosult legyen?” – részletezte kérdését olvasónk.

  Az 1956. évben született személyek öregségi nyugdíjkorhatára a 64. életév betöltését követő 183 nap, ezért attól függően, hogy édesanyja az 1956-os év első felében vagy a második felében született, nyugdíjkorhatár betöltésére tekintettel legkorábban 2020-ban szerezhet jogosultságot saját jogú öregségi nyugdíjra, függetlenül attól, hogy jelenleg már 40 év szolgálati idővel rendelkezik – emlékeztetett a nyugdíjszabályokra Winkler Róbert.

  Hozzátette azonban, hogy az olvasó leveléből nem egyértelmű, hogy édesanyja 40 évi szolgálati idővel, vagy a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító 40 év jogosultsági idővel rendelkezik-e már most. A nők kedvezményes nyugdíjazása esetén ugyanis a nyugdíjkorhatár betöltése nem feltétel, azaz esetükben jóval a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt lehetőség nyílik az öregségi nyugdíj megállapítására, amennyiben a fent említett 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek.

  Amennyiben a kérdező édesanyja már kérte a nyugdíjjogosultságnál elismerhető szolgálati idejének megállapítását, úgy az igény elbírálásáról rendelkező határozat tartalmazza mind az általános szabályok szerint figyelembe vehető szolgálati idejét, mind a nők kedvezményes nyugdíjazására jogosító idejét – hívta fel a figyelmet szakértőnk. Ha nem rendelkeznek ilyen határozattal, úgy abban az esetben adategyeztetési eljárás kezdeményezésével kérhetik a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban található adatok egyeztetését és ennek alapján az édesanya szolgálati és jogosultsági idejének megállapítását.

  Végezetül tájékoztatta a kérdezőt arról, hogy 2012. január 1-jétől kezdődően már nincs lehetőség az általa említett előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj megállapítására.
 
Forrás: adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nyugellátás korhatár előtt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector