Startlaphoz Csatlakozz!

Egy átlagos család évi 100 ezer forintot veszíthet el

A Vasas Szakszervezet sztrájkolna a cafeteria tervezett adója miatt

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 03. hétfő, 14:30

A Vasas Szakszervezet sztrájkra is kész a cafeteria tervezett adója miatt. Szerintük ezt mind a munkavállalók fogják megfizetni, mert az ő juttatásiakat csökkentik majd a cégek. Az Együtt-PM úgy számol, hogy egy átlagos, kétkeresős család évi 100 ezer forintot veszíthet el. A cafeteria adóemelése körülbelül ugyanakkora tétel, mint a miniszterelnök által nemrég visszavont internetadó – olvasható a 168 óra weboldalán.
   
   Az államnak valamennyi bevételnövekedése biztosan lesz a cafeteria adóemeléséből, azonban ennek a mértéke nehezen megjósolható – mondta el az RTL Klubnak Angyal József, okleveles adószakértő. Az ő becslése szerint az új adónem 15-20 milliárd forinttal gyarapíthatja majd a költségvetést. Összehasonlításképpen: a tervezett internetadóból is 20-25 milliárd forintos bevételt vártak Orbánék.
 
  A cafeteriát 2009-ben, a Bajnai-kormány idején még csak 20 százalékos adó sújtotta. 2010-ben ez 30, 2013-ban pedig 35 százalékra emelkedett. A tervek szerint jövőre ismét növekedne a cafeteria után fizetendő adó – 51 százalékra.
 
   Az RTL Klub által megkérdezett szakértő szerint az adóemelés vesztesei a munkavállalók lesznek, mert a cégek nem fognak több pénzt költeni a cafeteriára. „A munkavállalóknál fog jelentkezni ez a pluszadó. Kevesebb lesz a nettó juttatási érték, amit ugyanabból a pénzből meg tudnak kapni” – mondta Puskelyné Király Erzsébet, a Top Cafeteria ügyvezetője.
 
   Ha egy dolgozó eddig 10 ezer forintot kapott – és a munkáltató nem akar az eddiginél többet költeni –, akkor jövőre már csak 8900 forintot vihet majd haza.
 
   Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke az RTL Klubnak azt mondta, a cafeteria tervezett adóemelése nagyon sok munkavállalót érint. „Ez már nem a vállalaton belüli kérdés, amit el lehet rendezni, hanem bizony a vállalaton kívülre kell helyeznünk ezeket a megmozdulásokat. Urambocsá', még a sztrájkig is el lehet menni” – fogalmazott.
 
   Az Együtt-PM szerint Orbán Viktornak ezügyben is hasonlóan kellene eljárnia, mint a netadóval tette. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy meggondolta magát. Felhívjuk a figyelmét, hogy még lenne jó pár ilyen ügy, amelyben visszakozásra kellene utasítania a kormányát. Hogy csak egy példát mondjak, ilyen cafeteria megadóztatása” – mondta Juhász Péter.
 
   Az Együtt-PM számításai szerint a cafeteria megadóztatása évente 100 ezer forint többletterhet róna egy átlagos, kétkeresős családra.
 
   A Fidesz egyelőre nem reagált erre a számításra.

Forrás: 168 óra

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A Vasas Szakszervezet sztrájkolna a cafeteria tervezett adója miatt.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector