Startlaphoz Csatlakozz!

Célszerű előre tervezni

Szabadságszabályok: készüljünk az ünnepekre

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 03. hétfő, 17:30

Közeledik az év vége, feltehetőleg minden kolléga a maradék szabadságát nagyjából ugyanakkor akarja kivenni. Mégse állhat le a cég két héttel az ünnepek előtt… Célszerű előre tervezni a szabadságok kiadását. A Piac@Profit összeszedett néhány fontos szabályt a tervezéshez.
 
   Tapasztalatok szerint főként a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával, pedig ha bent maradnak a szabik, az komoly jogi gondokat és anyagi terhet jelenthet a cégeknek.
 
1. Nem vihető át
 
   Már nem lehet – a munkavállalóval kötött közös megállapodásunk alapján – a szabadság harmadát a következő év végéig kiadni. A 2014-ben esedékes szabadságokra vonatkozóan már csak az életkor alapján járó pótszabadság átvitelében állapodhatunk meg a dolgozónkkal. Amennyiben a munkaadó elmulasztja a szabadság tárgyévi kiadását, az részéről akkor is automatikus jogszabálysértést jelent, ha a munkavállaló sem akart szabadságra menni. Itt az utolsó pillanat áttekinteni, melyik munkavállaló hol tart az idei szabadságának felhasználásában.
 
2. Amikor mégis csúszhat
 
  A jogszabály értelmében a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni, de vannak olyan helyzetek, amikor nincs erre lehetőség. Például, amikor a munkavállaló az év végén érkezik a céghez, és még a próbaidejét tölti, nem szükséges azonnal szabadságra küldenünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a dolgozó elveszíti a szabadságát, hanem kicsit elcsúsztatva, a következő év elején veheti ki. Amennyiben a szabadságot a munkavállalónál felmerült ok miatt nem tudtuk kiadni 2014-ben, akkor legkésőbb az ok megszűnésétől számított 60 napon belül ki kell adnunk azt, ennek időpontja akár 2015-re is csúszhat. Így a szabadságot, ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatjuk ki.
 
3. Ha „átlóg”
 
   Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik, és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot. Emiatt a munkáltató részben átcsúsztathatja az éves szabadságát a következő évre. Például december 30-tól megy el szabadságra következő év január 3-ig, még az előző évi szabadságát igénybe véve.
 
4. Különlegesen fontos elv
 
   A fizetett éves szabadsághoz való jog különleges fontossággal bíró szociális jogi elv, amely nem sérülhet. A munkaidő szervezésről szóló irányelv előírja, hogy minden munkavállalót legalább négy hét fizetett éves szabadság illet meg, és ezen időszak nem helyettesíthető az annak fejében nyújtott megváltással, kivéve a munkaviszony megszűnésének esetét. A bennragadt szabadság a munkavállaló halálával sem vész el, a munkaadóknak ki kell fizetniük az örökösnek.
 
5. Előre kell szólni
 
   A szabadság időpontját legalább 15 nappal előre közölni kell. A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdeke, illetve működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadság kiadásának időpontját módosíthatja, illetve a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja. Ebben az esetben azonban a munkavállaló kárát és költségeit meg kell téríteni.
 
6. Mikor mehet?
 
   A hatályos jogszabályok szerint a munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. De kevés munkavállaló tudja, hogy valójában csak ennyivel rendelkezhet teljesen szabadon. (Mindamellett érdemes lehetőség szerint figyelembe venni a munkavállalók óhaját a lojalitás és motiváció fenntartása érdekében.) A szabadságot lehetőleg úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.
 
Forrás: Piac@Profit

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szabadságszabályok: készüljünk az ünnepekre.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector