Startlaphoz Csatlakozz!

Csökkenő bevételek, növekvő munkanélküliség és drágább bevásárlás

A dolgozóknak se jó a vasárnapi zárva tartás

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 04. kedd, 09:01

A kereskedőknek, de a dolgozóknak is kész katasztrófa lenne az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának bevezetése. Csökkenő bevételeket, növekvő munkanélküliséget és drágább bevásárlást prognosztizálnak – írja a Piac@Profit.
 
   Újratárgyalja a kormány azt a korábbi KDNP-javaslatot, miszerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon bizonyos kereskedelmi egységek kötelezően zárva tartanának. A kereskedelmi tárgyú törvények módosításáról szóló csomag a jövő héten kerülhet a kabinet elé – értesült a Magyar Nemzet. Az ott megjelentek szerint a törvénymódosító javaslat szerint jövő év március elsejétől a hét utolsó napján és a munkaszüneti napokon nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnek a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, az újság- és virágárusok. A pékségek külön szabályok alapján nyitva lehetnek vasárnap is, de maximum délig.
 
  A kereskedelmi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet úgy rendelkezne, hogy a boltok kizárólag 6 és 22 óra között lehetnének nyitva, de az éjjelnappali boltok maradhatnak. Az alap szabályoktól való eltérésről és a más típusú egységek vasárnapi nyitva tartásáról egy bizottság hozna döntést. A többi között azt a szempontot is figyelembe veszik majd, hogy az üzlet turisztikailag látogatott területen helyezkedik-e el.
 
   Bár a hivatalos indoklás szerint a családok érdekében került ismét elő az a néhány éve már nagy port kavaró javaslat, gyakorlatilag a multikat (400nm-nél nagyobb kereskedelmi területeket) akarja bezáratni vasárnap. Ezzel hozná helyzetbe a helyi kisboltokat, pékségeket és természetesen a trafikokat.
 
A dolgozóknak kész katasztrófa
 
  Azok a csoportok, amelyek már évek óta a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi bezárását szorgalmazzák, a kereskedelmi munkahelyek tízezreinek azonnali megszüntetését irányozzák elő akkor, amikor hazánkban a munkanélküliségi ráta meghaladja a 11 százalékot. Köztudott, hogy a munkaidőlap ilyen jelentős rövidítése a kereskedelemben kizárólag az alkalmazotti létszám érzékelhető – mintegy 25.000 fős – csökkentésével együtt történhet meg – hangsúlyozza a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ).  Nehezményezik azt is, hogy a javaslat bár elvileg a dolgozók pihenőnapjáért aggódik, csak a kereskedelemben dolgozókkal foglalkozik:
 
  „Mi lesz a hétvégén dolgozó szakácsok, portások, felszolgálók, csaposok, piacozók, múzeumőrök, újságírók és fürdőmesterek sorsa? Senki nem gondol a gépkocsivezetők, meteorológusok, virágárusok, kertészek, erdészek és mezőőrök szabad vasárnapjára, valamint a pihenéshez és szabad időhöz való alkotmányos jogaikra?! A kisboltokban, éjjel-nappalikban dolgozókra vajon miért vonatkoznak majd más szabályok? Nem is beszélve az egyházak szolgálatában álló személyek vasárnapi munkavégzéséről. Nekik nem jár szabad vasárnap?!” – fogalmaz a közlemény.
 
  Orbán Viktor 2011-ben azzal kaszálta el a törvényjavaslatot, hogy csak akkor fogja „támogatni a vasárnapi nyitva tartás eltörlését, amikor meg lehet majd élni Magyarországon öt nap munkából. De addig nem.” Heti 5 napi munkavégzésből ma sem lehet tisztességesen megélni – teszi hozzá Dr. Kéri Ádám a Liga Szakszervezetek jogi szakértője.  A vasárnapi munka ráadásul a Munka törvénykönyve által kötelezően előírt pótlék miatt sok esetben anyagilag egyértelműen jobban megéri az alkalmazottaknak. (ld. keretes írásunkat)
 
   A tilalom a 400 nm alatti üzleteket sem mentesíti, csupán abban az esetben, amennyiben saját maguk vagy segítő családtagjukkal folytatják a tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy bár a fizetett alkalmazottak nem dolgozhatnak, a vállalkozói réteg éppenséggel elveszíti a szabad vasárnapot akkor is, ha egyébként örvendetes módon a bevételek lehetővé tennék, hogy a tulajdonos alkalmazottakat fizessen eme munkafeladat elvégzésére.
 
Kiesés az államnak
 
  A tervezett korlátozás a helyi adók fizetésére, illetve nagyságára is kedvezőtlen hatást gyakorolna. A szakma által készített felmérések szerint vasárnaponként (éves szinten) nem csekély, 400 milliárd forint forgalom keletkezik a kiskereskedelemben. Ez a hétköznapok forgalmának 30%-a, a heti forgalomnak pedig 5-6%-a, ami nem elhanyagolható. A zárva tartásból eredő általános forgalmi adó elmaradás, valamint a turizmusra gyakorolt negatív hatás együttesen mintegy 250 milliárd forint – az államháztartást közvetlenül érintő – bevételi kiesést okozhat.
 
A vásárlóknak nem éri meg
 
  A kisboltok az esetek 100%-ában lényegesen drágább árakkal operálnak, mivel csak így tudnak életben maradni, ami a vásárlók esetében azt jelenti, hogy a drágább üzletek felé terelik mesterségesen a beszerzéseket. A vasárnapi vásárlásnak ráadásul komoly hagyományai vannak Magyarországon (vasárnap = vásárnap = piacnap) – írja a Vállalkozók Országos Szövetségének közleménye. A vasárnapi vásárlás lehetőségének biztosítása rugalmas megoldást kínál a hét közben dolgozó ember részére, alkalmazkodik a lakosság megváltozott életstílusához, meghagyva az egyén számára is fontos szabad választás lehetőségét.
 
Ki nyer?
 
  A kiszivárgott adatok alapján beazonosítható, hogy a szabályozás változása mely cégeknek kedvezne. A HVG számításai szerint az Auchan, Spar, illetve ALDI mindenképpen a vesztesek közé tartoznának. Ezzel szemben a CBA, a COOP és a Reál szerkezetük okán nem esnének a szabályozás hatálya alá.
 
Vasárnapi pótlék
 
   Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára korábban azt nyilatkozta: a munka törvénykönyve a vasárnapi munkavégzést kétféleképpen szabályozza. Kimondja, hogy vannak intézmények, amelyek vasárnap is rendeltetésszerűen működnek, egyebek között a rendőrség, a tűzoltóság, vagy a kórházak, míg a kereskedelemből ide sorolhatóak a benzinkutak. A törvény szerint aki nem rendeltetésszerűen végzi a tevékenységét vasárnap, de ki akar nyitni, mert kereskedő vagy gyártóüzem, az fizessen 50 százalékkal több bért a dolgozóinak, de emellett a heti két szabadnap jár. Közölte, a kereskedelem elfogadta és betartotta ezeket az előírásokat, amelyek már a régi törvénykönyvben is szerepeltek.
 
   A Kúria egy tavalyi döntése értelmében nem jogosultak vasárnapi pótlékra a plázák üzleteiben dolgozók. A főtitkár meglepőnek nevezte a Kúria ítéletét, mert eszerint a kereskedelem az eddigi jogértelmezésekkel szemben rendeltetésszerűen működik vasárnap, és így valóban nem kötelező bérpótlékot adni – szemben az összes korábbi ítélettel. Ugyanakkor Vámos szerint biztosra vehető, hogy aki nem adja meg a vasárnapi bérpótlékot, az egy esetleges munkaügyi pert biztosan elveszítene a dolgozóval szemben.
 
Forrás: Piac@Profit

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A dolgozóknak se jó a vasárnapi zárva tartás.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector