Startlaphoz Csatlakozz!

Felére csökken a szakvizsga után az ösztöndíjasok bére

Csapdába csalják a rezidenseket

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 05. szerda, 13:08

A Markusovszky ösztöndíjasok bére a felére csökken a szakvizsga után, miközben az ösztöndíj szerződésben vállalták, hogy nem fogadnak el hálapénzt. A szakorvosi minimálbér nélkül ez csapda a rezidenseknek - hívja fel a figyelmet a honlapján elhelyezett sajtónyilatkozatában a Magyar Rezidens Szövetség.

   A szövetség nagy örömmel vette tudomásul az utóbbi időben tett bejelentéseket a szakorvosjelölteknek szánt ösztöndíjakkal kapcsolatban. Ezen ösztöndíjak és egyéb pótlékok fontos szerepet töltenek be a fiatal orvosok itthon tartásában, mindennapjaik élhetővé tételében. Az ösztöndíj felvételével azonban a rezidens vállalja, hogy Magyarországon fog dolgozni és nem fogad el hálapénzt, ezért egyre sürgetőbb, sőt elengedhetetlen, hogy a kormányzat választ adjon: mi vár a Markusovszky - generációra a szakvizsga után? - olvasható a rezidensek nyilatkozatában.
 
   Jelenleg a bérük a felére csökken, miközben szerződésben vállalták, hogy nem fogadnak el hálapénzt. Álláspontjuk szerint egy szakorvos nem kereshet kevesebbet, mint egy rezidens az ösztöndíjakkal és hiányszakmás pótlékokkal együtt. Véleményük szerint egy szakorvos alapbére, aki oktatja a rezidenst, felelősséget vállal a gyógyításért, nap mint nap életeket ment, minimum 275 000 nettó forint kell, hogy legyen 2015-ben.
 
   Jelezik, hogy ezzel még mindig a magyar szakorvosok lesznek a legalulfizetettebbek régiós (horvát, szlovák, lengyel, cseh) viszonylatban, vagyis mi becsüljük meg legkevésbé orvosainkat.
 
Ez nem csak bérharc
 
   A szakorvosi minimumbér bevezetése nélkül az ösztöndíjprogramot a rezidensek csapdának, csalinak élik meg. A kormányzatnak tovább kell haladnia azon az úton, amin néhány éve a rezidensi ösztöndíjak bevezetésével és a béremelésekkel elindult. Amennyiben ez nem történik meg, a feszültséget keltő félmegoldások tovább súlyosbítják a fennálló helyzetet - hangsúlyozzák a rezidensek nyilatkozatukban.
 
   Mint írják, remélik, a közvélemény is megérti, hogy ez nemcsak egy bérharc, hanem egy élhető és fenntartható egészségügyi rendszerért folyó küzdelem, mely elsősorban a magyar lakosság érdeke. A jelenlegi hálapénzes rendszer a fizetős egészségügy legrosszabb fajtája: a pultalatti szegények és gazdagok fizetős egészségügye.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csapdába csalják a rezidenseket.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector