Startlaphoz Csatlakozz!

Az utánpótlás hiánya a legnagyobb probléma

Anyagilag és szakmailag újra vonzóvá kell tenni a háziorvosi pályát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 05. szerda, 15:36

A legtöbbet a nagy ortopédiai műtétekre, a térd- és csípőprotézis-, illetve gerincműtétekre, továbbá a szemlencse-beültetésekre kell várni – mondta az M1 Ma reggel című műsorában az egészségügyért felelős államtitkár azzal kapcsolatban, hogy az idén több mint egymilliárd forintot fordít a kormány a várólisták további csökkentésére. Emellett jelezte: sok belgyógyász, sebész, urológus, radiológus végez háziorvosi munkát, eddig helyben azonban nem végezhettek szakorvosi vizsgálatot. Jövőre ez is megváltozik.

   Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ez az egymilliárd forint az egészségügy megtakarításából származik, tehát azokat a forrásokat fordítjuk erre a célra, amelyeket korábban más területeken nem használtak fel – jelentette ki Zombor Gábor. A várólisták ügye nem csupán pénzkérdés, hanem függ a kórházak kapacitásától és anyagi lehetőségeitől, és ezen a területen is változások lesznek – folytatta. Az államtitkár kifejtette: mindez a kapacitások központi kezelését, illetve például a protézisműtétekhez szükséges eszközök, anyagok központi megvásárlását jelenti. Azt tapasztalni ugyanis, hogy egyes kórházakban, egyes területeken nincs várólista, és van, ahol nagyon hosszadalmas a várakozás; ezt szeretnék kiegyenlíteni. „Abban bízom, hogy jövőre további forrásokat tudunk erre biztosítani, de szervezéssel is tudunk javítani a helyzeten” – fogalmazott.

  A háziorvosi rendszerről szólva Zombor Gábor hangsúlyozta: az a magyar egészségügy alapja, ezért mind anyagilag, mind szakmailag újra vonzóvá kell tenni, főleg a fiatal orvosok számára, hiszen az utánpótlás hiánya a legnagyobb probléma. Ezért egy komplex terv készült. „A lényeg, hogy a jelenleg megkapott háziorvosi finanszírozás, ami átlagosan 1 millió forint nagyságrendet tesz ki praxisonként, csak és kizárólag az orvos munkájának az ellentételezésére szolgáljon” – közölte. Ebből az következik, hogy vagy az önkormányzatnak, vagy az államnak mind a tárgyi, mind a személyi feltételeket, az asszisztencia bérét a jövőben biztosítania kell. Ez egy nagyon komoly előrelépés lesz az egészségügyben. Arra számítunk, hogy a fiatal orvosok nagyobb számban választják ezt a hivatást és felértékelődnek a praxisok – jelentette ki.

   Az államtitkár kitért arra is, hogy a jelenlegi háziorvosi rendszerben sokan vannak, akik más szakvizsgával rendelkeznek, például belgyógyászok, sebészek, urológusok, radiológusok mentek kórházakból háziorvosi munkát végezni. Ők hiába rendelkeznek ezzel a szaktudással, helyben még a legegyszerűbb szakorvosi vizsgálatokat vagy ellátásokat sem végezhetik, mert erre nincs lehetőségük és a pénztár sem finanszírozza ezt. A jövőben azonban a szabályozás révén ezt megtehetik majd, ezzel pedig a jövedelmük is emelkedhet és a betegek utaztatása is megelőzhető. A szükséges eszközparkot, felszerelést pályázati úton az állam fogja biztosítani – mondta Zombor Gábor a Ma reggelben.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Anyagilag és szakmailag újra vonzóvá kell tenni a háziorvosi pályát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector