Startlaphoz Csatlakozz!

Több ezer pedagógus veszítheti el a munkahelyét

Létüket féltik az alapítványi iskolák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 05. szerda, 16:35

 

  Az alapítványi iskolák már most is alacsonyabb állami forrásból ugyanazt a közfeladatot látják el, mint az állami vagy az egyházi intézmények.
 
   A bérek átlagosan a költségek legfeljebb kétharmadát jelentik, a kollégiumok esetében az állami támogatás a működtetés és fenntartás költségeinek mindössze 35 százalékát fedezi. Szerintük ezért pénzügyi okai ezért nem lehetnek a tervezett csökkentésnek.
 
   Az egyesület közleményében azt írják, hogy az alapítványi iskolák nemcsak az elit képzésről szólnak. Az érintett intézmények fele „hátránykompenzáló, második esélyt biztosító, esetleg sajátos nevelési igényű, különös bánásmódot igénylő diákok és családok utolsó lehetősége” – fogalmaznak.
 
   2013-as adatok szerint 232 875 diák tanult itthon 750 nem állami, nem egyházi fenntartású közoktatási intézmény 2664 telephelyén, akiket 10147 pedagógus tanít. Az egyéb dolgozók száma háromezer körül van a szférában. 
 
  Ha jövőre valóban jelentősen csökkentik az alapítványi iskolák támogatását, az sok intézmény bezárásával vagy elbocsátásával járhat, mert sok helyen nem tudnák saját forrásból kitermelni a kieső összegeket.
 
   Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete azt szeretné, ha visszavonnák az őket érintő költségcsökkentést és fenntartanák a 2011-es köznevelési törvény szerinti finanszírozási rendszert.
 
  A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyeztetésre hívta össze péntekre a többi érdekképviseletet a jövő évi közoktatási költségvetés miatt, és javaslatot tesznek sztrájkbizottság felállítására. A Gimnáziumok Országos Szövetségének vezetője szerint az eddigi kormányzati nyilatkozatok pánikhangulatot keltettek az intézményekben, jelentős kiadáscsökkentésre készülnek ugyanis a középfokú oktatásban. A hvg.hu erről szóló cikkét itt olvashatják.
 
Forrás: HVG

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Létüket féltik az alapítványi iskolák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector