Startlaphoz Csatlakozz!

Az intézkedés 2015. március 15-étől lépne hatályba

Harrach: a kormány támogatja a szabad vasárnap bevezetését

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 06. csütörtök, 16:08

 A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza - jelentette be a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet csütörtökön nyújtja be a KDNP - közölte Harrach Péter.

    A tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként működő boltok szerepelnek - tette hozzá. Az intézkedés 2015. március 15-étől lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést.

    A korábbi elképzelésben szereplő egyedi kérelmeket elbíráló bizottságra kormányrendelet adhat lehetőséget - jelezte a frakcióvezető, aki szólt arról is: a rendelet lehetőséget adhat majd a nagyünnepek előtti vásárlásoknál, vagy üdülőhelyen a nyitva tartásra. 

    Harrach Péter azt mondta, reményeik szerint a tervezet a parlamentben tisztességes, és a szükséges, jó változtatásokat hozó vitát generál majd. Megjegyezte: most egy részét valósítják meg az eredeti kezdeményezésüknek, amely minden munkavállalóra érvényessé tenné a vasárnapi pihenőnapot, s kivételt a folyamatos munkavállalást igénylő, turisztikai célú üzletek területek jelentenének.

    Arra a felvetésre, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem támogatta a javaslatot, úgy válaszolt: „az ő véleménye egy vélemény”, a kormány viszont támogatta kezdeményezésüket. A KSH-adatok mellett figyelembe vették a társszervezetek saját területén végzett felmérését, és voltak kormányzati felmérések is - tette hozzá. 

    Megjegyezte: nem az ő dolguk lett volna, ennek a javaslatnak az előterjesztése, hanem egy működő, hatékony és hiteles szociáldemokrata pártnak, de mivel ilyen nincs Magyarországon, ezért „keresztényszociális pártként felvállalták ezt a munkavállalók érdekében”. Bízik benne, hogy előbb-utóbb a nemzeti érdekeket képviselő és nem a munkaadók oldalára álló párt jön létre a baloldalon, ez mindenkinek a közös érdeke - fogalmazott. 

    Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta: mindig is az volt az álláspontjuk, hogy a vasárnapot általános pihenőnappá kell tenni. Ha ugyanis a rendelkezésre álló munkaerőt hét napra kell beosztani, akkor a cégek, munkáltatók nem tudják és nem is tartják be munka törvénykönyvét - érvelt, hozzátéve: eltűnik a pihenőnap, nem adják ki a szabadságot és legalább ötven százalékban hibás a túlóra-elszámolás. Ez nagyon nagy probléma, amit egy módon lehet kezelni, ha a vasárnapot pihenőnappá teszik.

    Cáfolta, hogy az intézkedés elbocsátásokat eredményezne majd, szavai szerint olyan iszonyatos létszámhiány van a kereskedelemben, hogy nemhogy elküldeni, felvenni nem tudnak alkalmazottakat. Ez ijesztgetés - mondta, hozzátéve: egy nagy cég 3-4 ezerrel, egy közepes 2 ezerrel, egy kisebb ezer fővel kevesebbet foglalkoztat. Külön megemlítette a munkaerőhiányt a Dunántúlon, és azt mondta: a cégek a karácsonyi forgalomra nem találnak dolgozókat, mert ilyen kevés bérért nem vállalnak munkát az emberek. Megjegyezte: nehéz a helyzet az ország más részein is, s a munkaerőhiány miatt iszonyú a leterheltség és a stressz is. Kitért arra is: a vasárnapi nyitva tartás vidéken egyértelműen veszteséges, s a körülmények miatt a fluktuáció a nagyobb cégeknél 60 százalékos.

    Arról, hogy az intézkedés mekkora keresetkieséssel járhat, azt mondta: akik dolgoznak, általában két vasárnap esik rájuk, és ezzel körülbelül négyezer forintot keresnek. Ez is hiányozhat, de az adótörvények tárgyalása után kezdődő bértárgyalásokon azt fogják szorgalmazni, hogy jelentősen emeljék majd a béreket - hangsúlyozta. 

    Kérdésre válaszolva közölte: a forgalom nem tűnik el, áthelyeződik más napokra. Ez eleinte okozhat zavarokat, de erre fel kell készülni - rögzítette. 

    Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökségi tagja elmondta: a vasárnapi zárva tartás nem most került napirendre, és korábban végeztek egy gyors közvélemény-kutatást a 14 ezer tagcsalád között. Összegzése szerint a válaszokból az derült ki, a családok jelentős része már pénteken illetve szombaton megejti a vásárlást, és az az álláspont rajzolódott ki, nem okozna problémát a vasárnapi zárva tartás, sőt segítene abban, hogy a családok kicsit többet lehessenek együtt.   
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Harrach: a kormány támogatja a szabad vasárnap bevezetését.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector