Startlaphoz Csatlakozz!

„Békítő gesztusként”

A tervezettnél korábban befejezik a sztrájkot a német mozdonyvezetők

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 08. szombat, 07:26

A tervezettnél korábban, már szombat este hat órakor befejezik az országos sztrájkot a német mozdonyvezetők.

    Claus Weselsky, a mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet (GDL) elnöke pénteken Frankfurtban jelentette be, hogy „békítő gesztusként” hétfő hajnal négy óra helyett már szombat este felveszik a munkát. 

    Az országos munkaügyi bíróság nem sokkal a bejelentés elhangzása előtt hagyta jóvá a frankfurti munkaügyi bíróság csütörtöki döntését, amellyel elutasította a német államvasutak (DB) keresetét a munkabeszüntetés betiltására. 

    A szakszervezet minden eddiginél hosszabb, 109 órás sztrájkot indított eredetileg. A Németország egészére kiterjedő munkabeszüntetés szerdán kezdődött: a tehervonatok mozdonyvezetői szerdán délután 15 órakor hagytak fel a munkával, a személyszállító vonatok mozdonyvezetői pedig csütörtökön hajnali 2 órakor csatlakoztak hozzájuk. 

    A sztrájk súlyos fennakadásokat okozott Németország vasúti közlekedésében. A munkába járáshoz németek milliói által igénybe vett elővárosi és a távolsági közlekedésben is komoly zavarok alakultak ki. Csütörtökhöz hasonlóan pénteken is a menetrend szerint járó vonatoknak csak egyharmada közlekedett. 

    A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató DB 20 ezer dolgozóját képviselő GDL egyebek között 5 százalékos béremelést követel a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről. 

    A szakszervezet az utóbbi hónapokban immár hatszor szervezett sztrájkot, legutóbb, október közepén 50 órás munkabeszüntetést tartottak, akkor utasok milliói rekedtek a pályaudvarokon, mert a távolsági vonatok kétharmada nem közlekedett.

    Egy közvélemény-kutatás csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményei szerint a németek 51 százaléka nem ért egyet a mozdonyvezetők sztrájkjával, míg 46 százalék támogatja azt. Az üzleti körök, a pártok és a sajtó is bírálta a munkabeszüntetést és a szakszervezetet is, vezetőjével együtt.

    Egyedül az autókölcsönzők és a távolsági buszjáratok üzemeltetői dörzsölték a markukat, mert megsokszorozódott a forgalmuk. 

    Németország a hétvégén ünnepli a berlini fal ledöntésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból kétmillió látogatót várnak Berlinbe.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A tervezettnél korábban befejezik a sztrájkot a német mozdonyvezetők.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector