Startlaphoz Csatlakozz!

Drámaian romlott az egészségügyi ellátás minősége

Van, amit a hálapénznél is jobban utálunk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 08. szombat, 12:34

 Nem azt kapták az egészségügyért felelős államtitkártól az üzleti biztosítók, amit reméltek. Zombor Gábor a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtöki konferenciáján a kormány terveiről szólva egyértelművé tette: a biztosítók sem vásárolhatnak közszolgáltatásokat az állami intézményektől – írja a Népszabadság.

  Ugyan ígért beruházási támogatást, adókedvezményt az egészségügyi magánbefektetőknek, de csak azok számíthatnak majd erre, akik teljes ellátást készek biztosítani a hozzájuk fordulóknak.
 
  A kormány ugyanis a jövőben élesen szétválasztaná a magán- és a közszolgáltatásokat. Mindez azt is jelentené, hogy nem engednék a magánszolgáltatóknak kimazsolázni az olcsón, egyszerűen ellátható eseteket, és a súlyos, drágán gyógyíthatókat ráhagyni a társadalombiztosításra. Ez azonban kétségessé teszi, hogy a magánellátást nyújtók viszonylag kicsi körének teremthető-e egyáltalán gazdaságosan ilyen szolgáltatás.
 
  A politikus fölajánlotta a biztosítók képviselőinek, hogy az egészségügyről szóló javaslataikról, elképzeléseikről kész velük egyeztetni. Zombor Gábor beszélt arról is, hogy a jelenlegi helyzetben jobb, ha senki nem épít üzletpolitikát az állami forrásokra. Újságírók előtt később azt mondta: a máshol el nem érhető, speciális szolgáltatásokat kínáló magánintézményekben átmenetileg maradhat közfinanszírozott szerződés, de az, amint elvégezhetővé válik az állami szektorban, az is megszűnhet. Példaként a képalkotó diagnosztikai ellátásokat említette, ahol az állami finanszírozás dinamikusan apadhat. Csak az idén ötmilliárd forint értékű többletkapacitást fogadott be az egészségbiztosító, főként az említett képalkotó diagnosztikai területen.
 
  A Kallis Consulting piackutató cég által kifejezetten a konferenciára készített kutatásból kiderült: a betegeket a magyar egészségügyben leginkább a várakozás, a várólista és a kapacitáshiány bosszantja. A lakosság megítélése szerint az elmúlt tíz évben drámaian romlott az egészségügyi ellátás minősége. A megkérdezettek többsége az állami ellátórendszer helyett a vegyes rendszert preferálja, amelyben a szolgáltatásokon az állam és a magáncégek osztoznak.
 
  Az előadásokat követő panelbeszélgetésben a biztosítók képviselői üdvözölték, hogy a kormányzat tiszta, átlátható rendszert teremtene ebben a szektorban, de aggódtak is, hogy a várhatóan kieső állami bevételek veszélybe sodorhatják a most működő magándiagnosztikai kapacitásokat. Ebből most sok a járóbeteg-ellátásban található.
 
  Hozzátették: a másik oldalon, a közszolgáltatásokban sem lesz könnyebb, mert az egészségbiztosító források híján nem lesz képes a gépek 24 órás üzemeltetését finanszírozni, így a jelenleg a magánellátásban működő műtőket, CT-ket délután ötkor valószínűleg be kell majd zárni. Ennek következtében pedig megnyúlhatnak a várólisták. Pedig – mint azt az idézett kutatás is mutatta – a betegek még a hálapénzt se utálják annyira, mint a várakozást.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Van, amit a hálapénznél is jobban utálunk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector