Startlaphoz Csatlakozz!

A „népnevelésnek” nem a legjobb eszköze egy életszerűtlen szabályozás

Vasárnapi zárva tartás: kileng a cinizmusméter

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 08. szombat, 14:53

Az üzletek nyitva tartásáról szóló törvényjavaslat benyújtói, mintha nem ebben a dimenzióban élnének, nem ismernék a magyar valóságot – írja az mfor.hu.

   Az elmúlt hetekben nagy port kavart netadó árnyékából egy újabb törvényjavaslat emelkedett ki, amely nem kevésbé szeretne belemászni a mindennapjainkba, mint dicstelen véget ért „elődje”. A törvényjavaslat azonban egészen érdekes képet fest a magyar valóságról, már-már elhitetve velünk, hogy nyugat-európai életszínvonalon élünk és egy hipermarket pénztárosának is az a legnagyobb problémája vasárnap, hogy melyik étterembe vigye el a családját, illetve, hogy a Kiskunsági vagy esetleg a Fertő-Hanság Nemzeti Parkot célozzák-e meg egy kiadós séta erejéig.
 
   A helyzet azonban úgy fest, hogy a havi nettó 100 ezer forintból élő kereskedelmi dolgozók is pontosan tudják, hogy a „gyermekek hétköznap iskolában vannak és csak a hétvége áll rendelkezésre ahhoz, hogy a szülők és a gyermekek együtt legyenek”, azonban egyáltalán nem a cég iránt érzett lojalitásból töltik bent a vasárnapot munkahelyükön, hanem azért, hogy esetleg még hó végén is legyen mit enni adni az ebadta kölyköknek. Lehet persze példálózni Ausztriával, meg Németországgal, csakhogy ott az 1 300 eurós fizetés jóval nagyobb mozgásteret enged egy árufeltöltőnek, mint itthon a 330 eurós. Sokan érvelnek azzal, hogy kis családi vállalkozásokat hozza helyzetbe az új javaslat. Ebben bizonyára van valamennyi igazság és a célt még méltányolni is lehetne, de mielőtt a kisboltok előtt kígyózó sorokat vizionálnák a hét utolsó napján, gondoljuk végig, hogy milyen élethelyzetben látogatjuk meg a kis családi vállalkozásokat és mikor a hipermarketeket. Az emberek nem fogják a nagybevásárlást a kisboltokban intézni, amelyek már csak méretüknél fogva is magasabb árakkal operálnak. A kisboltok közel vannak, gyorsan megkapjuk amit szeretnénk, drágábban, mint nagyobb társaikban de ezt a felárat megfizetjük, ha kell hétköznap és persze hétvégén is.
 
   Szintén kileng a cinizmusméter a családi vállalkozások védelmével kapcsolatban, amikor a dohány-kiskereskedelem átalakításával komoly bevételi forrástól szabadították meg őket és most nem a cigarettán lévő  - akkor még - nem túl magas árrésre gondolok, hanem azokra az esetekre, amikor valaki beugrott egy cigiért és akkor már egy kóla vagy egy rágó is a pultra került.
 
   Ha el is tekintünk attól, hogy a családi együttlét idejét törvényi szabályozással kívánja valaki növelni, elég komoly kiszúrás arra kényszeríteni az embereket, hogy egy esetleges nyaralást szombaton kelljen megszakítaniuk a bevásárlással, ahelyett, hogy például hazafelé ejthetnék meg, mint eddig. Akár be is vezethetnénk az idő beosztásához fűződő alapjog fogalmát, amely igen komolyan sérülne a törvény elfogadása esetében. Tiszta szerencse, hogy a törvényjavaslat igen megengedő, vagyis„vasárnap is lehet pl. étteremben étkezni, kávézóba vagy éppen moziba menni”.
 
   A végére pedig jut még egy érdekes mondat is, vagyis, hogy a kereskedelemről szóló törvény módosításával a helyi önkormányzatok lehetőséget kapnak további korlátozások megállapítására a helyi adottságok figyelembevételével. Ennek továbbgondolását jóindulatúan az olvasóra bízzuk.
 
   Lehet bárkinek rossz véleménye azokról, akik a vasárnapjaikat egy hipermarketben töltik, de valamit megtanulhattunk a politikából, akkor az az, hogy „népnevelésnek” (már ha szükséges a népet ilyen formán nevelni) nem a legjobb eszköze egy életszerűtlen szabályozás, pláne nem ilyen direkt és durva módon.
 
Forrás: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vasárnapi zárva tartás: kileng a cinizmusméter.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector