Startlaphoz Csatlakozz!

Öt százalékos béremelést és munkaidőcsökkentést követeltek

Több mint százmillió eurós kárt okozott a német mozdonyvezetők sztrájkja

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 10. hétfő, 07:16

Meghaladja a százmillió eurót azt a kár, amit a német mozdonyvezetők szerdától szombatig tartó sztrájkja okozott. Ez volt a mozdonyvezetők leghosszabb ideig tartó munkabeszüntetése a német vasúttársaság, a Deutsche Bahn (DB) történetében.

    Rüdiger Grube, a vasúttársaság vezérigazgatója a Bild am Sonntag című vasárnapi újságnak azt mondta, hogy „a pénzben számított veszteség meghaladja a 100 millió eurót, és jobb nem is beszélni arról a bizalomvesztésről, amit a Deutsche Banh szenvedett el a sztrájk miatt”.

    A mozdonyvezetők szerdán délután kezdődött sztrájkja eredetileg hétfőig tartott volna. „Békítő gesztusként” végül úgy döntöttek, hogy a tervezettnél korábban, szombat este hat órakor befejezik az országos munkabeszüntetést, tekintettel a berlini fal ledöntésének 25. évfordulója alkalmából tartandó hétvégi ünnepre.

    A sztrájkot szervező, a mozdonyvezetőket képviselő GDL szakszervezet egyebek között 5 százalékos béremelést, a heti munkaidő 39 óráról 37 órára történő csökkentését követeli a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről.

    A Deutsche Bahn vezetője a vasárnapi lapinterjúban felszólította a sztrájkot szervező érdekképviseleti szervezetet arra, hogy mielőbb üljenek le tárgyalni a vitatott kérdésekről. Rüdiger Grube azt mondta, hogy „a labda most a szakszervezet térfelén pattog.”

    A szakszervezet az utóbbi hónapokban hatodszor szervezett sztrájkot, legutóbb, október közepén 50 órás munkabeszüntetést tartott, akkor utasok milliói rekedtek a pályaudvarokon, mert a távolsági vonatok kétharmada nem közlekedett.

    Egy közvélemény-kutatás csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményei szerint a németek 51 százaléka nem ért egyet a mozdonyvezetők sztrájkjával, míg 46 százalék támogatja azt. Az üzleti körök, a pártok és a sajtó is bírálta a munkabeszüntetést és a szakszervezetet is, vezetőjével együtt.

    A Deutsche Bank naponta 5,5 millió utast szállít. Németországban az áruszállítás mintegy ötöde vasúton történik.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Több mint százmillió eurós kárt okozott a német mozdonyvezetők sztrájkja.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector