Startlaphoz Csatlakozz!

A cégek tömegével fogják megtagadni a béren kívüli juttatást

Cafeteria adóemelése: A VDSZ azonnali visszavonást követel

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 10. hétfő, 18:36

 Munka- és kollektívszerződések százezreit kell módosítani alig egy hónap alatt vállalatok tízezreinek, ha a kormány a tiltakozások ellenére novemberben elfogadja a cafeteria adóemelését. Az előzetes felmérések szerint a cégek tömegével fogják megtagadni a juttatást, ami nemcsak 3 millió háztartást rövidít meg évente több százezer forinttal, hanem a költségvetést is megkurtítja, nagyjából 1 százalékkal – állítja a vegyipari szakszervezet.

  A költségvetésnek legalább az 1 százalékát elbukja a kormány a cafeteria-adóemeléssel, mert a munkaadók tömegével fogják megtagadni a juttatást, így nemhogy több, de még annyi adót sem fognak befizetni e tétel után, mint eddig – mondta Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke, a Független Pénztárszövetség számítására hivatkozva. A szakszervezeti vezető azonban nem elsősorban a költségvetés miatt, hanem olyan családok millióiért aggódik, amelyektől a tervezett adóemeléssel évente átlagosan nettó 120 ezer forint is elvesz a kormány.
 
   A mintegy 30 ezer tagot képviselő, legnagyobb ipari szakszervezet felmérést végzett a VDSZ területén működő cégek körében: a helyi tisztségviselők országszerte több tucatnyi vezetőtől megkérdezték, akkor is adnek-e cafeteriát a dolgozóiknak, ha a kormány 35,7-ről 51,17 százalékra emeli január elsejétől a béren kívüli juttatás adóját. A válaszadók zöme szinte gondolkodás nélkül nemmel felelt, de vannak, akik még nem tudják. Kiderült, még a cégtulajdonosok többsége is bízik benne, hogy ez nem következik be. Ha mégsem áll el a szándékától a kormány, akkor ezzel az egyetlen húzással nemcsak a dolgozókra mér nagy csapást, hanem a költségvetésből is kiránt egy jelentős tételt – szögezi le Székely, aki érthetetlennek tartja, hogy ezzel a következménnyel nem számolt a törvénytervezet ötletgazdája.
 
   A munkavállalók felét, vagyis 1,8 millió embert – közvetve 3 millió háztartást – érintő cafeteria-szektor méretét tekintve a GDP 1,2 százalékát teszi ki. Ez egyben ezt is jelenti, hogy vállalatok tízezreitől várja el a törvényalkotó: a tervezet novemberi elfogadását követően egyetlen hónap alatt munkaszerződések és kollektív szerződések sorait módosítsa. Székely azonban még ennél is továbbmegy: a társadalmi egyeztetés és vita nélkül bevezetni kívánt cafeteria-adó emelése következtében megállhat a jövedelmek legalizálásának folyamata, így a fekete gazdaságba menekülhet a 380 milliárd forintnak megfelelő juttatás, ami a költségvetésnek további 70-80 milliárd áfa bevételkiesést okozhat.
 
   A szakszervezet elnöke szerint a munkavállalóknak egyszerűen még mindig nem „esett le”, hogy ez az adóemelés kő keményen az ő zsebükre megy, s januártól fognak szembesülni a havonta akár nettó 10 ezer forintos megvonással. A pénztárszövetség számításai alapján viszont az is egyértelmű, hogy a cafeteria adóemelésével senki nem fog jól járni, ezért a szakszervezet a dolgozók nevében felszólítja a kormányt, álljon el a szándékától. 


Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Cafeteria adóemelése: A VDSZ azonnali visszavonást követel.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector