Startlaphoz Csatlakozz!

Decemberre megszületik a döntés

KDNP: tovább folytatódik az egyeztetés a vasárnapi zárva tartásról

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 11. kedd, 08:26

Folytatódik az egyeztetés a Kereszténydemokrata Néppárt szabad vasárnapról szóló kezdeményezéséről, amely december elejére, közepére nyerheti el végleges formáját - közölte Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, amelyet munkavállalói szervezetekkel és két boltlánc képviselőjével közösen tartott.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára bízik abban, hogy egyre többen fogják támogatni a kezdeményezésüket, amelyet európai szintűnek nevezett, és azt mondta, a konzultációkat is szeretnék európai keretek között folytatni. Jelezte: az már a korábbi konzultációk eredménye, hogy öt vasárnapon - a kereskedő döntése alapján - kinyithat egy adott üzlet.

    Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy nem rózsás a kereskedelemben dolgozó munkavállalók helyzete, és változtatni kell a meglévő szabályozáson. 550 ezer emberről van szó, felmérésük szerint 75 százalékuk nő és 51 százalékuk szülőképes.      

   Hozzátette: a társadalom szolidaritását kérik az érintett kereskedelmi egységekben, boltokban dolgozókkal. 

    Szatmáry-Jähl Angéla, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöke kitért arra, hogy adataik szerint a kereskedelemben, a kis- és közepes vállalkozásoknál dolgozók 90 százaléka nő, és fontos, hogy a családjukkal együtt tudjanak lenni. Véleménye szerint a fogyasztás nem függ a nyitva tartástól, a forgalom pedig nem fog csökkenni, csak átcsoportosul. Az elnök nem számít elbocsátásokra sem, mint ahogy a bér sem változik, a vasárnapi pótlék helyett műszakpótlék jár majd. 

    Arról, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazást kezdeményez az üzletek vasárnapi nyitva tartásáért, ha elfogadják a korlátozó jogszabályt, azt mondta: tagjaikat zömében nagyvállalkozók alkotják, akik a kereskedelem egy részét jelentik.     Megjegyezte: a fővárosban 400 négyzetméter feletti üzletből 1272 van, míg 400 négyzetméter alattiból 18 300, jelentős foglalkoztatást biztosítva.

    Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója közölte: maximálisan kiállnak a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett, és rosszindulatú találgatásnak nevezte, hogy ennek haszonélvezője bolthálózatuk lenne. Szavai szerint a CBA-boltok mindössze pár százaléka az, amelyik családi vállalkozásként működik. 

    Megjegyezte: a vasárnap a legalacsonyabb forgalmú nap, míg szerdán és szombaton könyvelhetik el általában a legnagyobb forgalmat. Úgy érvelt: a vasárnapi forgalom eloszlana a hét többi napjára, és az intézkedés nem járna elbocsátásokkal sem, hiszen nagyon kevés a szakképzett dolgozó a kereskedelemben, létszámhiánnyal küzdenek. 

    A fizetések sem csökkennének - folytatta, hozzátéve: ugyanazt a bért fogják biztosítani a dolgozóiknak akkor is, ha nem lesz szükség a vasárnapi munkavégzésre.
 
    Pólya Miklós, az RS Bútor jogtulajdonosa bejelentette, a törvényi szabályozástól függetlenül boltjaik nem nyitnak ki 2015. január 1-jétől vasárnaponként. Szavai szerint ezzel szeretnék deklarálni, hogy ilyen döntést nem törvényi szabályozás, hanem morális szempontok vezérelnek. Jelezte: nem terveznek leépítést, és fontosnak tartják, hogy a vasárnap a családoké legyen. 

    A KDNP múlt csütörtökön nyújtotta be a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. A törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben - így például szombaton - pedig időbeli korlátok közé szorítaná.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - KDNP: tovább folytatódik az egyeztetés a vasárnapi zárva tartásról.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector