Startlaphoz Csatlakozz!

Kiszervezik a dél-pesti járatokat

BKV: sokszázas elbocsátásoktól tartanak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 13. csütörtök, 07:01

Újabb jelentős elbocsátásoktól tartanak a BKV-s szakszervezetek. A dél-pesti járatok kiszervezése számításaik szerint 800 ember elbocsátását eredményezheti. Ráadásul erről nem egyeztettek az érdekképviseletekkel. De ennél is rosszabb, hogy a BKV kasszája decemberre kiürülhet. Honnan lesz akkor fizetés? – írja a Népszabadság.

   Nyolcszáz BKV-s dolgozó kerülhet utcára a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jövő évre tervezett dél-budapesti járatkiszervezése nyomán – írja az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) Tarlós István főpolgármesternek írt levelében, amelyben az érintett buszvezetők tájékoztatását követelik a várható helyzetről.
 
   Az érdekképviselet emellett egyeztető fórumra hívja a főpolgármestert arra a dél-pesti telephelyre, amely szerepelt az idén augusztusban értékesítésre, illetve bérletre meghirdetett buszgarázs-listán. A BKV még nem hirdetett eredményt ezen a tenderen, de Nemes Gábor EKSZ-elnök szerint aligha lenne meglepő, ha a kiszervezett járatok kiszolgálására bérbe venné a dél-pesti telephelyet a BKK-val frissen szerződött szolgáltató.
 
   Tavaly a Volánbusznak kiszervezett 150 busz 450 BKV-dolgozót tett feleslegessé. Így most 200 busz legalább 600 járművezetőt és 200 karbantartót érinthet. A létszámfeleslegtől tavaly a határozott idejű szerződések felmondásával, illetve a hosszabbítás elhagyásával szabadultak meg. Ez jövőre aligha lesz járható út Nemes szerint. De a jelenlegi túlfoglalkoztatásra se ad megfelelő választ, hiszen az magától is megszűnik majd a villamospótlások végén.
 
  Nemes Gábor felháborítónak tartja, hogy a BKK 800 ember megélhetését veszélyeztető tervéről csak egy internetes hírből értesültek. A „suba alatt” tető alá hozott kiszervezés körülményeiről ugyanis semmit nem tudni. Így nem ismertek azok a feltételek sem, amelyek fejében a fővárosi közösségi közlekedés újabb nagy szeletét adja át külsős cégnek a BKK a fővárosi tömegközlekedésből. 


  A BKK a hét elején jelentette be, hogy 2015 májusától több ütemben 200 új, klimatizált, alacsonypadlós, korszerű környezetbarát motorral felszerelt autóbusszal bővíti a fővárosi flottát. Az új buszok összértéke megközelítőleg 19 milliárd forint. A járművek Budapest déli városrészeiben - Nagytétényben, Csepelen, Pesterzsébeten, Kőbányán, Soroksáron és Rákosmentén - állnak forgalomba a VT-Arriva Kft. üzemeltetésében.
    Az új autóbusz-üzemeltetési modell részeként 2013 októberében meghirdetett tenderre a szóló autóbuszokra három, a csuklós autóbuszokra pedig két ajánlat érkezett. Mindkét eljárásban a VT-Arriva Kft. bizonyult a legolcsóbbnak. A szóló járművekre 742 Ft/km, a csuklósokra pedig 885 Ft/km szolgáltatási árral pályáztak. Összehasonlításul: a 2014 tavaszán 167 járművel indult Volánbusz Zrt. az agglomerációs vonalakon a szóló buszokat  746 Ft/km, a csuklósokat 886 Ft/km közlekedteti.


  A BKK azt is közölte, hogy a céggel kötött szerződés értelmében az új szolgáltató köteles továbbfoglalkoztatási ajánlatot tenni a BKV Zrt. érintett járművezetőinek, akik az új, korszerű autóbuszoknak köszönhetően a korábbinál jobb munkakörülmények között dolgozhatnak. A fővárosi tömegközlekedésben 1999 óta szerepet játszó VT-Arriva Kft. jelenleg 230 buszt üzemeltet Budapesten. A cég 50% + 1 szavazat részarányban a magyar Videoton-csoport tulajdona, míg 49 százalékát a világszerte tömegközlekedést üzemeltető Arriva birtokolja, amelynek tulajdonosa a német államvasút, a Deutsche Bahn.

   A fővárosi buszágazat járműparkjának legnagyobb részét a megújítási folyamatok ellenére is a BKV elavult Ikarus 200-as és 400-as családba tartozó, magaspadlós, erősen környezetszennyező autóbuszai teszik ki. A BKV  jelenlegi autóbusz-állományának több mint 60 százaléka selejtérett. A BKV azonban korábbi adósságai miatt nem vehet fel hitelt buszbeszerzésre, saját forrásai pedig erősen korlátozottak. Így a BKK szerint külsős cégek tőkeerejére is szükség van a buszflotta szükséges megújításához. A BKK 2018-ra a teljes budapesti buszállományt alacsonypadlós járművekre cserélné. 
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - BKV: sokszázas elbocsátásoktól tartanak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector