Startlaphoz Csatlakozz!

Tegyék egyértelművé az intézkedést az érintett munkáltatók számára

A letiltott prémiumok és egyéb mozgóbérek kifizetésének rendezését kéri a Munkástanácsok

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 14. péntek, 07:20

Az állami tulajdonban álló munkáltatóknál letiltott prémiumok és egyéb mozgóbérek kifizetésének ügyében nyílt levéllel fordult Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez a Munkástanácsok versenyszféráért felelős alelnöke, Kovács Zoltán csütörtökön.

    A nyílt levél szerint a közvetlen vagy közvetett állami tulajdonban álló munkáltatóknál működő ágazataik és tagszakszervezeteik a munkáltatóktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a kormány június 25-i döntése alapján az idén nem kerülhet sor prémiumkiírásokra, valamint a vezető állású munkavállalóknak nem fizethető ki prémium, teljesítménybér, illetve jutalom.

    A kormány intézkedésére hivatkozva ezek a munkáltatók nem csak a Munka törvénykönyve alapján vezető állásúnak minősülő, hanem minden munkavállaló esetében beszüntették a prémiumok és egyéb mozgóbérek kifizetését, valamint az eddig szokásos prémiumfeladatok kitűzését is, de van, ahol még túlórát sem rendelnek el - hívta fel a figyelmet a Munkástanácsok alelnöke.

    Sok munkavállaló munkabérének jelentős részét a különböző jogcímeken járó, vagy a munkáltató intézkedése alapján évente rendszeresen, megszokottan, a megmaradt bértömegből kifizetett prémiumok, jutalmak és egyéb teljesítménybérek teszik ki, így az érintett munkavállalók helyzete elfogadhatatlanná vált az intézkedés miatt - hangsúlyozta az alelnök.

    Hozzátette, hogy különösen sérelmesek azok az intézkedések, amelyekkel egyes munkáltatók a már teljesített prémiumfeladatért jogszerűen járó díjazást is visszatartják.

    A Munkástanácsok azzal a követeléssel fordul a kormányhoz, tegye egyértelművé a június 25-i intézkedést az érintett munkáltatók számára, hogy ne fordulhassanak elő jogsértések - olvasható a nyílt levélben.

    Az érdekképviselet azt kéri, hogy a már teljesített prémiumfeladatokért járó díjazást ne tartsák vissza a munkáltatók, és tegyenek eleget a munkaszerződésekben, kollektív szerződésekben vállalt mozgóbér-fizetési és prémiumfeladat-kitűzési kötelezettségüknek.

    Kérik azt is, hogy a munkáltatóknál megtakarított bértömeget fizessék ki a munkavállalóknak prémiumként, jutalomként, ahogy az elmúlt években is.

    Az éves szinten egy-másfél havi bérnek megfelelő juttatások évek óta beépültek a munkavállalók jövedelmébe, akik erre most is számítanak - tették hozzá.

    A munkavállalók gazdasági és szociális érdekeik védelmében minden törvényes eszközzel élni fognak, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló azonnal vonja vissza a jövedelmeiket elvonó utasításait. A munkavállalók bíznak a kormány ígéretében, hogy nem lesz szükség az őket sújtó megszorító intézkedésekre - fogalmaznak a nyílt levélben.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A letiltott prémiumok és egyéb mozgóbérek kifizetésének rendezését kéri a Munkástanácsok.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector