Startlaphoz Csatlakozz!

„Osszák meg az extraprofitot a dolgozókkal!”

Havi két szabad vasárnapot javasol a Liga

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 14. péntek, 09:14

A Liga Szakszervezetek szerint elbocsátásokkal és jövedelemcsökkenéssel, az államkincstárnak pedig bevételkieséssel járna a kötelező vasárnapi zárva tartás – írja a Magyar Hírlap.

    „A kereskedelemben jelenleg is tapasztalható túldolgoztatás és alacsony bérek figyelembevételével” javasolják, a kormány inkább szigorítsa a vasárnapi nyitva tartás szabályait, növelje annak költségét. A konföderáció azt tanácsolja, hogy egyrészt a kereskedelmi törvényt módosítsák, a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot emeljék ötvenről kétszáz százalékra. Másrészt egy helyett két pihenőnap essen kötelezően vasárnapra havonta. Szigorítaná a Liga a túlórák elrendelésének szabályait is. Mindez további munkaerő felvételére sarkallná az ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, több szabadidőt biztosítana a dolgozóknak, egyúttal magasabb részt juttatna a vasárnapi extraprofitból a munkavállalóknak – fogalmaz közleményében a konföderáció. Hozzáteszik, biztosítani kell a munkavállalók számára a vasárnapi munkavégzés megtagadásának lehetőségét is, a dolgozóknak bizonyos időközönként nyilatkozniuk kellene, hogy önként vállalják-e a vasárnapi munkavégzést.

   Megkérdeztük Gaskó Istvánt, a Liga elnökét, nem gondolja-e, hogy a vállalkozások elfogadhatatlan teherként tekintenének a négyszeresére emelkedő pótlékra. „Most arra hivatkoznak, hogy vasárnap keletkezik a profit legjava. Ha ez igaz, akkor ezt igazán megoszthatnák a munkavállalókkal” – mondta Gaskó István. 

  Mivel a foglalkoztatással kapcsolatos jogszabályok be nem tartásáról éppen az érintett cégekkel kapcsolatban hallani leggyakrabban, feltettük azt a kérdést is, miből gondolják, hogy a szabályok szigorítása megoldja a problémákat, illetve a nyilatkozat az önkéntes vasárnapi munkavégzésről valóban önkéntes lenne-e. A Liga elnöke szerint ezekre a problémákra a munkaügyi ellenőrzés erősítése, valamint a szakszervezetek harciasabb kiállása jelenthet megoldást.
 
Forrás: Magyar Hírlap

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Havi két szabad vasárnapot javasol a Liga.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector