Startlaphoz Csatlakozz!

Megszüntetnék a munkanélküli-ellátást 2018-ra

Milliókat küld létminimum alá a kormány?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 14. péntek, 17:11

Gyakorlatilag megszüntetné a munkanélküli-ellátást a kormány 2018-ra, ezzel párhuzamosan pedig remek választási költségvetést alakítana ki magának. A büdzsé középtávú terveit jóval a 2015-ös költségvetés szövegének benyújtása után csatolták. Átnézve az anyagot, indokolt lehetett a titkolódzás – olvasható a Népszabadságban.

  Egyértelmű, hogy a munkahelyteremtést a közmunkaprogram további erőltetésében látja a kormány. A teljes foglalkoztatottság eléréséhez, ami nagyjából háromszázalékos rátát jelent, valójában nem a versenysz féra hozzájárulására építenek. A középtávú tervekben ugyanis nagyjából egyszázalékos bővüléssel számolnak a vállalkozásoknál.
 
  Emellett azonban azt a célt tűzte ki Orbán Viktor, hogy 2018-tól megszüntetik a foglalkoztatást helyettesítő támogatásokat. Helyette jön a közmunka. Ez számításaink szerint plusz 200 ezer közmunkás hadrendbe állítását jelenti, összesen 4,3 millióra duzzasztva a munkaviszonnyal rendelkezők számát. Nagyjából százezerre lesz tehető emellett a munkanélküliek, vagyis azok száma, aki vagy két állás között vannak éppen, vagy inkább lemondanak a felkínált közmunka-lehetőségről.
 
  A közmunkások összlétszáma 2018-ra meghaladhatja a 400 ezer főt. A kilépési arány a közmunkából az MTA kutatása szerint nagyon alacsony. A közmunkások 13 százaléka tudott a közfoglalkoztatáson kívül állást találni magának 180 nappal azután, hogy befejezte a közmunkát, derül ki egy tavalyi kutatásból. Több mint ötven százalékuk pedig újra közmunkára jelentkezett. Ez a státusz azonban nem megoldás a megfelelő egzisztencia kialakítására, hiszen a havi nettó juttatás nem éri el a KSH által mért létminimumot – előbbi 50,6 ezer forint, a létminimum pedig 87 ezer. Hozzá kell tenni, hogy a minimálbér nettója is a létminimum alatt van, 66,5 ezer forint.
 
   Ezekkel az arányokkal számolva 2018-ban elmondhatjuk, hogy a nyilvántartott munkavállalók majd fele a létminimum alatt fog élni. A 400 ezer közmunkás mellett ugyanis a NAV adatai szerint 1,6 millióan évek óta a minimálbér vagy az alatti jövedelmet vallanak be. Utóbbi körbe bele kell érteni a zsebbe fizetett alkalmazottakat, ők többet költhetnek havonta a minimálbérnél, de a többség tényleg csak ennyit kap kézhez.
 
  Összességében megközelítőleg kétmilliós lehet majd azoknak a tábora, akik biztosan nem tudnak élni a havi juttatásukból, mellettük pedig valamivel több mint kétmilliós lesz az a kör, amely a létminimumnál magasabb nettó bért kap. A foglalkoztatási feszültségek fokozódására már készül a kormány, hiszen a 2018-as választásokig „összekuporgat” 600 milliárdot jóléti és hangulatjavító intézkedésekre.
 
   A friss elemként bevezetett adósságcsökkentési és fejlesztési alap ugyanis 2016-tól kezdve gyűjti majd a fölös forintokat. Bevételeit a kormány az élőmunkaterhek csökkentésére fordíthatja – meg másra is, ha a rendkívüli kiadások megkövetelik az átcsoportosítást, hiszen a terv is szigorúan feltételes módban szól az esetleges adócsökkentésről. A keret szépen duzzad majd az évek során, 2017-ben 320, a választási évben pedig már 600 milliárd forint lesz.
 
  Ebből egészen komoly járulékcsökkentést is lehet csinálni – az más kérdés, hogy a jelentős bevételkiesést a következő években is kompenzálni kell valahogyan. Ez a tény inkább az egyéb, egyszeri hangulatjavító intézkedések majdani meghozását valószínűsíti. Ám ha az utolsó fillért is járulékcsökkentésre fordítja a kormány, akkor a mostani 34,5 százalékos terhelést – ennyit kell fizetniük a bruttó bér után a munkavállalóknak kedvezmények nélkül – 30 százalék alá lehetne vinni, ami kifejezetten alacsony terhelést jelent.
 
   Kicsit ront a képen, hogy az egyéni járulékok az egészség- és nyugdíj-biztosítási alapba mennek, vagyis a tehercsökkentés erősen negatív hatást gyakorolna azok finanszírozására. De ennek a megoldásával már a 2018-ban felálló új kormánynak kell foglalkoznia.
 
Forrás: Népszabadság

 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milliókat küld létminimum alá a kormány?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector