Startlaphoz Csatlakozz!

Mégsem ítélik halálra a cafeteriát?

Székely Tamás: a tiltakozás hatására a kormány a jelek szerint letett a béren kívüli juttatások adótartalmának drasztikus emeléséről

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 15. szombat, 08:20

Jelentős előrelépésként értékeli a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, hogy a tiltakozás hatására a kormány a jelek szerint letett a béren kívüli juttatások adótartalmának drasztikus emeléséről. Ugyanakkor bizonyos korlátozások jönnek a cafeteria felhasználásában – írja a 168 óra.

   Székely Tamás, a VDSZ elnöke a 168 Óra Online-nak elmondta: a legfrissebb információik szerint jövőre a jogalkotók a kedvezményes adózási sávot 500 ezer forintról 450 ezer forintra csökkentik. Az adótörvény-tervezetben szereplő, nagy felháborodást kiváltó adóteher-emelés elmarad. Fontos azonban, hogy míg a 450 ezer forintos összegből a 200 ezer forint alatti rész esetében szabadon lehet választani a cafeteria-elemek közül, az efeletti összeget SZÉP Kártyára kell majd adniuk a munkáltatóknak. 

   Jelenleg 35,7 százalék közterhet kell fizetnie a munkáltatónak, ha a törvényben meghatározott keretekig ad például Erzsébet-utalványt, iskolakezdési támogatást, munkahelyi étkeztetést munkatársainak. A jövő évi adócsomag nagy felzúdulást keltő tervezetében az szerepelt: 2015-től az eddigi kedvezményezett béren kívüli juttatás adója 35,7 százalékról 51,17 százalékra növekedik. A tervezet az egyéb juttatások közterhét is emelte volna 65,79 százalékra, és ezzel a magasabb kulccsal adóztak volna a kedvezményezett juttatások adótörvényben szereplő korlátait meghaladó összegek is.
 
  Székely Tamás úgy látja: az elmaradt egyeztetés és a kormányzati kapkodás következtében született a drasztikus adóemelésről szóló javaslat, amely nem csak 1,8 millió embert – közvetve 3 millió háztartást – rövidített volna meg évente átlagosan nettó 120 ezer forinttal, hanem a költségvetést is megkurtította volna. A kilátásba helyezett cafeteria-adóemelés miatt – a szakszervezet munkaadók körében végzett gyors kutatása szerint – a munkaadók tömegével tagadták volna meg a juttatást, így nemhogy több, de még annyi adót sem tudott volna a költségvetés beszedni e tétel után, mint eddig. A VDSZ elnöke a 168 Óra Online-nak elmondta: bizakodó, ám amíg a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, senki nem lehet biztos abban, hogy a munkavállalók számára kedvező döntés születik.

Forrás: 168 óra

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Székely Tamás: a tiltakozás hatására a kormány a jelek szerint letett a béren kívüli juttatások adótartalmának drasztikus emeléséről.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector