Startlaphoz Csatlakozz!

A háziorvosi hivatás felé szeretnék terelni a fiatalokat

Zombor szerint az egészségügy átalakításában minden döntést egyeztetnek a szakmával

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 15. szombat, 16:18

Az egészségügy átalakításával összefüggő változtatásoknál nem születik olyan döntés, amelyet ne egyeztetnének a szakmával - ígérte az egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti szakmai konferencián pénteken.

    Zombor Gábor kiemelte, a legfontosabb nemzetstratégiai cél, hogy javuljon Magyarország demográfiai helyzete, ehhez kell a szükséges döntéseket és forrásokat rendelni. Ehhez kapcsolódva a népegészségügyre, a prevencióra helyeződik a hangsúly, amiben számítanak a háziorvosokra és a foglalkozás-egészségügyi ellátókra - tette hozzá.

    Úgy fogalmazott, a kormányzat nem egyszeri, ad hoc döntéseket szeretne hozni, ezért az egészségügy területén mindenhol életpályamodellt kíván kialakítani. Az első lépésben a háziorvosok helyzetét rendeznék jogszabályi, szervezeti átalakítással, így - reményei szerint - sikerül a fiatalokat a háziorvosi hivatás felé terelni.

    A fiatal szakorvosokkal kapcsolatban megismételte, hogy az ösztöndíjrendszerbe bevonják az összes rezidenst, és be kívánják vezetni a szakorvosi minimálbért.

    Zombor Gábor kitért arra is: a kormány egyértelmű döntést hozott azzal, hogy szétválasztja a magán-, illetve a közellátást, aminek lényege, hogy állami intézményben nem lehet magánellátást végezni. 

    Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a konferencián örömét fejezte ki, hogy lesz forrásbővülés az egészségügyben jövőre, példaként említette, hogy több jut a rezidensösztöndíjakra és az alapellátásra. Ezzel azonban nem lehet teljesen elégedett az ágazat, hiszen nem tudták megakadályozni a kórházadósság évről évre történő újratermelődését, és nem lát fedezetet a jövő évi béremelésre sem - tette hozzá.

    Kiemelte, az úgynevezett mozgóbérek továbbra is alacsonyak, és az elmúlt években végrehajtott bérfejlesztésből a gazdasági-műszaki területen dolgozók kimaradtak.

    A magán- és a közfinanszírozott betegellátás kapcsán Velkey György rámutatott arra, hogy jelentős a magyar egészségügyben a magán-finanszírozott ellátások aránya. Amennyiben ezek az ellátások kikerülnek a közkórházakból, az egy tisztább helyzetet teremthet a betegek számára, ez a lépés azonban jelentős forráskieséssel járhat, ami miatt a munkatársakat is nehezebb lesz itthon tartani. A kórházszövetség elnöke emellett arra számít, hogy így rögzülhet a paraszolvencia a rendszerben.

    A Figyelő című hetilap által rendezett konferencia keretében megtartották a III. egészségügyi miniszteri csúcstalálkozót, amelyen részt vett a jelenlegi államtitkár, Zombor Gábor mellett Réthelyi Miklós egykori nemzetierőforrás-miniszter, valamint Surján László, Gógl Árpád, Rácz Jenő, Horváth Ágnes és Székely Tamás szakminiszter.

    Az egykori tárcavezetők a magán- és a közfinanszírozás szétválasztásáról úgy foglaltak állást, hogy először a fogalmakat kell pontosan tisztázni: hol, milyen ellátásról van szó, és milyen szinten történne a szétválasztás.

    Horváth Ágnes, aki a Gyurcsány-kormány minisztere volt 2007-ben, úgy vélte, ha egy állami kórház nem végezhet magánellátást, akkor jelentős bevételtől esik el.

    Gógl Árpád - aki az első Orbán-kormányban töltötte be a szakminiszteri tisztséget (1998-2000) - úgy vélte, alapvetően jó gondolat a két rendszer szétválasztása, azonban ehhez az kell, hogy „árában” finanszírozza az állam a közellátásokat a kórházaknak, mert ez jelenleg nincs így. Hozzátette: ha „kész” az államilag garantált rendszer, akkor lehet kiegészítő biztosításban is gondolkodni.

    Surján László, a rendszerváltás utáni első kabinet (Antall-kormány) népjóléti minisztere úgy látja, ha ez az intézkedés alapvetően a hálapénz kiszorítását célozza, akkor nem jó az irány, de „a külön szoba, jobb ebéd” pluszszolgáltatásért már kérhetne pénzt a kórház.

    Zombor Gábor azt mondta, a cél, hogy beteg és beteg között ne lehessen különbséget tenni.
Úgy fogalmazott, a magyar egészségügyi törvény liberális, sok mindent megenged, a kórházak azonban nem élnek a lehetőséggel, mert inkább a paraszolvenciát választják.

    Az alapellátásra vonatkozó körkérdésben Székely Tamás, a Bajnai-kormány egészségügyi miniszter úgy vélte, nem látja, hogy a kormány az akut problémát kezelné, vagyis a szakemberhiányt.

    Rácz Jenő, az első Gyurcsány-kormány minisztere azt mondta, az alapellátás nem integrálódik a rendszerbe sem horizontálisan, sem vertikálisan.

    Arra a kérdésre, hogy mi volt az a terv, amit minisztersége idején nem tudott megvalósítani, Gógl Árpád az egészségfejlesztési kutatóintézetet nevezte meg, Horváth Ágnes az egészségbiztosítási felügyeletet említette.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Zombor szerint az egészségügy átalakításában minden döntést egyeztetnek a szakmával.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector