Startlaphoz Csatlakozz!

Egyelőre nem állnak fenn az egyesülés feltételei

Tetszhalálban a gigászi szakszervezeti szövetség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 17. hétfő, 08:57

Mielőtt megszületett volna, már szinte meg is halt a gigászi szakszervezeti szövetség: a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) három nagy érdekvédelmi konföderációból – MSZOSZ, SZEF, Autonómok – állt volna össze, de az utóbbi kettő nemet mondott az egyesülésre. Így a november 21-re összehívott, a fúziót szentesíteni és a tisztségviselőket megválasztani hivatott kongresszus helyben lesz kénytelen módosítani a napirendet és lefújni vagy halasztani az „összeállást” - írja a Vasárnapi Hírek.

   Forrásaink szerint csak tetszhalálról van szó – az egyesülésből először kihátráló SZEF-et az zavarta, hogy az új szövetségnek nincs írásos programja és kissé elnagyolt az alapszabálya is, így például a SZEF állítása szerint nem tudta, hogy a fúzió után mi lesz a vagyonával.
 
  Más források szerint inkább arról van szó, hogy nehezen akaródzik a közösbe adni azt, ami felett eddig csak ők rendelkeztek. De nem tett jót az ügynek az sem, hogy amikor a SZEF illetékes bizottsága meghallgatta az elnökjelölteket: az MSZSZ élére aspiráló Székely Tamás bejelentette, hogy ő valójában Pallagi Gyulát, a SZEF vezetése által nem támogatott elnökjelöltet támogatja. Ezzel pedig hirtelen felborultak az erőviszonyok: a SZEF ugyanis úgy kalkulált, hogy az általuk (valamint saját állítása szerint az MSZP vezetése által is) támogatott, egykori munkaügyi államtitkár, Kordás László lehet a befutó ha három jelölt van. Ami azért lett volna fontos a SZEF számára, mert Kordás csomagban indult: két alelnökjelöltjének egyike pedig éppen a jelenlegi SZEF-vezetés támogatását élvezi. Mindenesetre a SZEF egyelőre úgy döntött, hogy kimarad. A váratlan és hivatalosan mindmáig nem publikált döntés nyomán az Autonómok is úgy látták, hogy egyelőre nem állnak fenn az egyesülés feltételei.
 
   Emlékeztetőül: a három konföderáció vezetőit másfél éve bízták meg, hogy készítsék elő az egyesülést, ám a feladatot nem sikerült megoldani. Kérdés, hogy a tagság mennyire ragaszkodik az integrációhoz – az elmúlt napokban három ágazati szövetség (a bányászok, a vasutasok és a távközlésiek) is szokatlanul éles hangú közleményben követelte az integráció folytatását.
 
   Égető szükség is lenne rá, ugyanis az érdekvédelmi világra sokak szerint rátelepedett a Liga (amelynek elnökét Orbán Viktor maga nevezte a kedvenc szakszervezetesének). Gaskóék csak tavaly kétmilliárdot kaptak, egyebek mellett kapacitásfejlesztésre (értsd: tagságbővítésre). A közösségi támogatást azonban vissza kell fizetni, ha nem sikerül több tízezer új tagot szerezni. És bizony egyszerűbb már meglévő szakszervezeteket átcsábítani más konföderációkból, mint új érdekvédelmi hálózatot építeni. A mintegy 80-100 ezer tagot számláló Ligának pedig csak akkor tarthat ellent a három konföderáció, ha összesen mintegy 250 ezres tagságát egy akolba tereli.
 
Forrás: Vasárnapi Hírek

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tetszhalálban a gigászi szakszervezeti szövetség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector