Startlaphoz Csatlakozz!

A közpénzek odaítélésekor nem határoznak meg konkrét célokat

Lehetetlen volt mérni a közmunka hasznát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 17. hétfő, 09:31

Csak akkor tudjuk, hogy hatékony-e a közpénzek felhasználása, ha mérni tudjuk a teljesítményt – mondta Domokos László , az Állami Számvevőszék elnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola konferenciáján. Szükség van a gazdasági teljesítményt sokoldalúan mérő indikátorokra – tette hozzá. Ha a bankok úgy kockáztatnak, hogy az államnak kell kezelnie ezt vagy helyt kell állnia, akkor a mérés nem is annyira egyszerű – írja a Világgazdaság.
 
   A közpénzek odaítélésekor nem határoznak meg konkrét célokat, ezért nem is könnyű ezeket mérni. Az ÁSZ ellenőrizte a hazai munkahelyteremtést és megőrzést elősegítő támogatásokat, amire 2004 és 2010 között 1850 milliárd forint. Az ezermilliárdok azonban nem javították Magyarország kedvezőtlen foglalkoztatási helyzetét. A támogatási programok az ágazati és strukturális sajátosságokat nem kezelték – vélekedett Domokos László. Kiemelte, hogy a közfoglalkoztatást sem tudták igazán jól ellenőrizni, mert a közfoglalkoztatottak nyílt munkaerőpiacra való visszajutásáról nem álltak rendelkezésre összehasonlítható adatok.
 
   Az EU-pénzekkel kicsit más a helyzet. Ott vannak célindikátorok, a hazai fejlesztéseknél viszont nincsenek. Domokos szerint érdekes, tudathasadásos helyzet, hogyha uniós pénzt használnak fel, akkor mérik a teljesítményt, a hazainál viszont nem. Pedig kerékpárutakat hazai és uniós pénzből is fejlesztettek, utóbbinál mégsem ellenőriztek. A teljesítményértékelés azonban nem garantálja, hogy hatékonyabb legyen a felhasználás.
 
   Magyarországon hiányzik a közpénzek elköltésének kultúrája – emelte ki Domokos, aki szerint forintos, hogy a közpénz elköltése teremtsen mérhető értéket.

Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Lehetetlen volt mérni a közmunka hasznát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector