Startlaphoz Csatlakozz!

Lépésekben haladnak

Orbán: 2015-ben megalkotják a szociális ágazatban dolgozók életpályamodelljét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 17. hétfő, 18:46

Jövőre megalkotják az ágazatban dolgozókkal egyetértésben a szociális ágazat életpályarendszerét - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén. A miniszterelnököt öten kérdezték az azonnali kérdések órájában.

    A kormányfőt a kérdéskörről a jobbikos Sneider Tamás faggatta, aki kifogásolta a dolgozók alacsony bérét. Orbán Viktor azt hangoztatta: 2010-ben azzal a céllal kezdték meg a kormányzást, hogy a közjó érdekében dolgozók élethelyzetén javítsanak, s nem lehet vitatni, hogy ne dolgoztak volna ezen. A gazdaság fejlődésének ütemében csak lépésekben tudnak haladni: elsőként a pedagógus életpálya-modell bevezetése történt meg, jövőre az egyenruhások követik őket és megkezdődtek az egyeztetések a szociális ágazatban is - sorolta a kormányfő. Jelezte azt is: az ágazati bérpótlék a jövő évi költségvetési javaslatban is szerepel, bár nem ez lesz a végleges megoldás.

    Az MSZP-s Gőgös Zoltán „luxusáfa az élelmiszerekre” címmel tette fel kérdését, amire Orbán Viktor azt felelte: a párbeszéd előfeltétele az őszinteség, de kérdésnek már a címe sem igaz, mert az áfakulcs nem változik, ezért szerinte a képviselő valótlant állított. Ha Gőgös Zoltán azt mondja, hogy 33 százalékos lesz az áfakulcs, akkor azzal megtéveszti az embereket - hangsúlyozta. Hozzátette, senki nem akarja felemelni az élelmiszerek áfakulcsát.

    A miniszterelnök az ülésen gratulált Ózd újonnan megválasztott jobbikos polgármesterének, majd az összes parlamenti párt nevében visszautasította a jobbikos Mirkóczki Ádám szavait, miszerint bárki is a zsarolásra építette volna a kampányát. Azt is megjegyezte: azt a megközelítést nem tudja támogatni, hogy kiküszöböljék a választások utáni jogorvoslatot.

    Szólt arról is, hogy a jövőben az átláthatóság és számonkérhetőség jegyében arra kell felkészülni, hogy az egymillió eurós összköltségű beruházásokhoz a vállalkozásoknak objektív kritériumok alapján nyújtanak támogatást. Az egyszerű és átlátható forráselosztáshoz tartozik, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program esetén dedikált, kormányhatározatban kihirdetett forráskereteket határoznak meg a megyéknek és a megyei jogú önkormányzatoknak - közölte.

    Emellett ténynek nevezte, hogy az előző négyéves ciklus során a szocialista polgármesterek által vezetett XIII. kerülettől 1 milliárd 44 millió, Tiszaújvárostól 1,324 milliárd, Szegedtől pedig 25,1 milliárd adósságot vállalt át a kormány. Hozzátette, hogy a jobbikos Fülöp Erik által vezetett Tiszavasváritól 693 millió forintot vállaltak át.

    A miniszterelnök a szocialista Harangozó Tamás illiberális államot érintő felvetéseire reagálva azt is leszögezte: soha senki nem vádolta azzal, hogy átlépte volna a miniszterelnöki hatalomgyakorlás jogszabályokban rögzített határait és ez nem is áll szándékában.
Kijelentette: a kormánytöbbség többedik alkalommal érdemelte ki a választópolgárok bizalmát, s nem azt tartja a kérdésnek, hogy ő mit akar vagy mit gondol az alkotmányosságról, hanem hogy az emberek mit gondolnak. Ezt elmondták 2010-ben, majd 2014-ben három alkalommal - tette hozzá Orbán Viktor, arra kérve a képviselőket: „maradjunk inkább a választópolgárok értékítéleténél”.

    Schiffer András (LMP) azt vetette fel: egy, az önkormányzati választás előtt hozott jogszabály értelmében jelentősen csökkent a kistelepülési polgármesterek bére, de „amit gyanítottunk, az úgy látszik, már valóság, a fideszes jelöltek valamit már előre tudtak, hogy meg fog emelkedni az illetmény” - fogalmazott.

    Orbán Viktor válaszában kijelentette: el kívánja oszlatni a vádat, mintha a kormányoldal annak tudatában csökkentette volna le a fizetéseket, hogy azt az önkormányzati választás után visszaemelik, miközben erről csak a kormánypártiak tudtak volna. Hangsúlyozta: a látszatát is el kívánja kerülni egy „előre megkomponált átverésnek”, és arról biztosította a képviselőt: a kormány nem támogatja azt az indítványt, amely megváltoztatná a 2012-ben elfogadott rendszert, ide értve a bérezést is. 

    Visszautasította azt a megoldást, hogy ahol nincs elég munkahely, ott az önkormányzathoz vegyék fel az embereket. A jogkörbővítésről szólva azt mondta: annak minden elemét már korábban, a választás előtt bejelentették.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Orbán: 2015-ben megalkotják a szociális ágazatban dolgozók életpályamodelljét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector