Startlaphoz Csatlakozz!

Nem lehet minden munkavégzéssel kapcsolatos kérdést a munkaszerződésben szabályozni

Megváltoztathatatlan szabályzat: bajban lehet a munkáltató?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 18. kedd, 12:43

A munkahelyi működést a munkaszerződésen kívül számos egyéb szabály irányítja. A legjelentősebbek ezek közül azok a szabályzatok, amelyeket a munkáltató egyoldalúan alkothat meg. De utólag módosíthatja, vagy akár el is törölheti az általa alkotott szabályozást a munkáltató? – írja a Piac&Profit.

Fontos információk a szabályzatokról
 
   A szabályzatoknak jelentős szerepe van a munkahelyi működésben, hiszen nem lehet, és nem is célszerű minden munkavégzéssel kapcsolatos kérdést a munkaszerződésben szabályozni. Ezért a gyakorlatban a munkáltatók elsősorban a munkaszerződés, vagy a jogszabályok által szabályozatlanul hagyott kérdések, területek rendezésére szokták használni a szabályzatokat. (Például azt is szabályzatban célszerű rögzíteni, hogy használhatja-e magán célra az internetet a munkahelyen az alkalmazott.)
 
   A munkáltató számos területen alkothat szabályzatokat. Egyes szabályzatok technikai jellegűek, a munka irányításával, illetve elvégzésével kapcsolatosak (pl. meghatározott eljárásrendet írnak elő a munkavégzés során). Vannak a munkavégzéssel kapcsolatos, de nem irányítási jellegű szabályzatok (pl. etikai szabályzat). Léteznek olyan szabályzatok, amelyek valamilyen juttatást szabályoznak (pl. prémium szabályzat, cafetéria, segélyezés).
 
Szabályzatok: a munkáltatók nyilatkozatai
 
   A szabályzatok, hasonlóan a munkáltatói utasításokhoz, a munkáltató által egyoldalúan alkothatóak meg. Azaz a munkavállalók egyetértése, a velük való egyeztetés alap esetben nem szükséges a szabályzatok elkészítéséhez. Természetesen a munkáltató bizonyos keretek között mozoghat a szabályzat megalkotásakor. Így ezek nem lehetnek ellentétesek a jogszabályokkal, különösen a Munka Törvénykönyvével, sem a kollektív szerződéssel, vagy a munkaszerződésben foglaltakkal.
 
Visszavonható-e a szabályzat?
 
   Az új Munka Törvénykönyve alapján a szabályzatok egyértelműen a munkáltató egyoldalú nyilatkozatainak minősülnek. Mivel a munkáltató maga, egyoldalúan dönt a szabályzatról, a törvény kimondja, hogy kiadása után már csak a munkavállalók hozzájárulásával módosíthatja vagy vonhatja vissza.
 
   Ez különösen kellemetlen helyzetet teremthet a munkáltatónak akkor, ha a szabályzatban kötelezettséget vállalt a munkavállalók felé, pl. prémium kifizetésére, vagy cafeteria juttatásokra, azonban később szükségessé válik e vállalás módosítása, visszavonása. (A cafeteria járulékainak jövő évi tervezett megváltoztatása miatt ez sok cégnél felmerülhet mostanában…)
 
Amit a munkáltató is módosíthat
 
   A Munka Törvénykönyve kivételként említi, amikor a munkaáltató önmaga is módosíthatja vagy visszavonhatja a kötelezettségvállalását. Ez akkor lehetséges, ha a munkáltató körülményeiben a szabályzat megalkotása után olyan lényeges változás következett be, amely lehetetlenné tenné a kötelezettségvállalás teljesítését, vagy az aránytalan sérelemmel járna. Ilyen eset lehet például, ha a munkáltató árbevétele oly mértékben csökkent, hogy a vállalt juttatások kifizetése veszélyeztetné a további működését.
 
A megoldás: határozott időre alkotott szabályzat
 
  Mint láttuk, a Munka Törvénykönyve csak viszonylag szűk körben engedi meg a munkáltatónak a szabályzatok egyoldalú módosítását, visszavonását. Azonban a szabályzat visszavonása olyan esetben is szükséges lehet, ha az egyébként nem lehetetleníti el a munkáltatót. Másrészt a Munka Törvénykönyvében foglalt lehetőség szükségtelen vitát, adott esetben munkaügyi pert eredményezhet a munkavállalókkal is.
 
   Erre lehet megoldás a határozott időre megalkotott szabályzat, amely meghatározott idő után automatikusan hatályát veszti, illetve eltérő munkáltatói rendelkezés hiányában újabb meghatározott időre meghosszabbodik.
 
   Nem javasolt viszont a „visszavonásig” megalkotott szabályzat, mert ez pontosan a Munka Törvénykönyvének fenti szabályába ütközik. Szintén erősen vitatható az, hogy egy később kiadott új és eltérő tartalmú szabályzat felülírja-e a korábbit, hiszen ez egyoldalú módosításnak minősülhet.
 
Forrás: Piac&Profit
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Megváltoztathatatlan szabályzat: bajban lehet a munkáltató?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector