Startlaphoz Csatlakozz!

Kiterjesztenék a közfeladatot ellátó személyeket megillető büntetőjogi védelmet

Itt a szociális ellátásokról szóló törvényjavaslat

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 19. szerda, 09:00

 Több a szociális területet érintő törvénymódosítást tartalmazó javaslatot nyújtott be a kormány. A szociális intézmények és szolgáltatások fenntarthatósága érdekében például a fenntartók a jövőben belépési hozzájárulást kérhetnének, a közfeladatot ellátó személyeket megillető büntetőjogi védelmet pedig kiterjesztenék valamennyi, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben szakmai munkakörben dolgozóra. Ezek mellett több gyermekvédelmi rendelkezést is rögzít a javaslat, kimondja például, hogy a 14 évesnél fiatalabbak részvételével nem rendezhető ketrecharc.

   Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, valamint egyes további kapcsolódó törvények módosításának javaslatát.
 
   A parlament honlapján közzétett javaslat egyebek mellett rögzíti, hogy a szociális intézmények legfeljebb 150 embert láthatnak el. Ezt a számot az 1999. előtt létesült intézmények bővítéssel sem léphetik túl, a most ennél nagyobb intézmények pedig tovább nem bővíthetők.
 
Öngondoskodás
 
   A szociális szolgáltatások hosszú távú fenntarthatósága szükségessé teszi, hogy kialakuljon az öngondoskodást nagyobb mértékben megvalósító források bevonásának lehetősége - olvasható a javaslatban. Ennek érdekében a fenntartók belépési hozzájárulást kérhetnének majd, az ebből származó bevételt pedig intézményeik fenntartására és fejlesztésére kell fordítaniuk. Ilyen hozzájárulás - a rehabilitációs intézmények, a hajléktalanok otthona és a rehabilitációs célú lakóotthon kivételével - a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett tartós bentlakásos ellátás esetében lenne majd kérhető az igénylőtől, még a beköltözése előtt.
 
  Állami, önkormányzati és egyéb, például egyházi fenntartó egyaránt megállapíthatna belépési hozzájárulást, de a nem államiak legfeljebb a helyek feléért kérhetnének ilyet. A belépési hozzájárulás legmagasabb összege a javaslat szerint nyolcmillió forint lehet. Ugyanakkor a fenntartó nem tagadhatnák meg az ellátást azért, mert az igénylő nem képes megfizetni a belépési hozzájárulást.
 
14 év alatt nincs ketrecharc
 
   Az MMA-ketrecharcversenyek során a kiskorúakat érő sérülések miatt a javaslat értelmében a sportrendezvény szervezésére vonatkozó szabályok módosításával megtiltanák a 14 év alattiak részvételével szervezett, szabadidős jellegű sportrendezvénynek minősülő, nem sportszövetségi versenyrendszerben vagy nem a sportszövetség versenynaptárában egyébként szereplő versenyen, mérkőzésen szervezett „olyan fizikai erőpróbát, amely során a küzdő felek egymás testének vagy a testnek a szabadidős tevékenység során használt tárggyal való ütközése eredményeként kialakuló sérülésveszély fokozottan fennáll”.
 
Kötelező óvodába járás
 
   A javaslat rögzíti egyebek mellett azt is, hogy 2015. január elsejétől nem vehetnének nyilvántartásba azonos ellátási területen több falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatást.
 
  Emellett több, a nevelőszülői tevékenységgel, a jövő szeptembertől kötelező óvodába járással összefüggő és számos, a szociális területen dolgozók, valamint a gyermekek védelmét szolgáló módosítást tartalmaz még a javaslat.
 
   Rögzíti például, hogy a nevelésbe vett gyermekek és a tanulói jogviszonnyal rendelkező, utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek 2015. július elsejétől térítés nélkül vehetnék majd igénybe a gyermekétkeztetést.
 
   A közfeladatot ellátó személyeket megillető büntetőjogi védelmet kiterjesztenék a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben szakmai munkakörben dolgozókra, és a gyermekjogi képviselő is fokozottabb büntetőjogi védelemben részesülne a jövőben - olvasható a javaslatban.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Itt a szociális ellátásokról szóló törvényjavaslat.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector