Startlaphoz Csatlakozz!

Havi 76 ezer forintról kellene lemondani?

Pesszimista jövőkép: Nyugdíjasként dolgozni

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 19. szerda, 18:26

 A magyar egyetemisták mai árakon számolva átlagosan mintegy 15 millió forintos megtakarítást tartanak szükségesnek ahhoz, hogy nyugdíjas korukban a megfelelő életszínvonalat fenntartsák - derül ki a CIG Pannónia kutatásából.

   A válaszadók csupán ötöde gondolta, hogy ehhez 10 millió forint alatti összeg elegendő, 48 százalékuk tíz- és húszmillió forint közötti, 32 százalékuk pedig 20 millió forintot meghaladó összeget jelölt meg.
 
  A diákok úgy gondolják, hogy ha 20 évvel a nyugdíjazás előtt kezdik el a szükségesnek tartott összeget összegyűjteni, akkor átlagosan havi 76 ezer forintról kell lemondaniuk. A diákok kevesebb mint egyharmada gondolja csupán, hogy a megfelelő megtakarítás eléréséhez két évtizeden át havi 50 ezer forintnál kisebb összeget elegendő lenne félretenni, egyharmaduk pedig 100 ezer forintnál is nagyobb havi megtakarítást lát szükségesnek. A diákok 70 százaléka szerint a nyugdíját majd munkából származó jövedelemmel is ki fogja egészíteni.
 
   A CIG Pannónia kutatása szerint ötből négyen nem tudnak ilyen hosszú távú megtakarításban gondolkodni és 77 százalékuk érzi úgy, hogy a napi kiadások mellett erre sokáig nem is lesz módja. A legfontosabb megtakarítási cél az egyetemisták számára a lakáshoz kapcsolódik. A válaszadók háromnegyede jelölte ezt meg a 3 legfontosabb megtakarítási cél egyikeként, emellett a vésztartalék-képzést (63 százalék), gyermeknevelést (60 százalék) és az utazást (49 százalék) említették leggyakrabban. A nyugdíj a diákok 14 százalékánál került be a legfontosabb célok közé.
 
   Az egyetemisták körében elsősorban a rugalmas - akár szüneteltethető - és az alacsony havi díjfizetést lehetővé tevő megoldások tudják ösztönözni, hogy minél korábban elkezdjenek takarékoskodni idős korukra (72 százalék, illetve 65 százalék jelölte ezt meg a 3 legfontosabb ösztönző közt). Kettőből egy számára az is fontos szempont, hogy veszteség nélkül a nyugdíj kiegészítésen kívül más célra fordíthassa az összegyűlt pénz egy részét vagy egészét, 41 százalékuk számára pedig a rendkívüli helyzetekre nyújtott biztosítási védelem is vonzóvá teszi a nyugdíj-előtakarékossági konstrukciókat.
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pesszimista jövőkép: Nyugdíjasként dolgozni.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector