Startlaphoz Csatlakozz!

Gépi forgácsolóra van leginkább szükség

Női munkaerővel pótolhatók a férfias hiányszakmák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 20. csütörtök, 09:46

Elsősorban kétkezi, férfierőt igénylő hiányszakmák szerepelnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által összeállított listán, a fizikum azonban az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a technológia fejlődésével, így a nők is helytállhatnának a hiányszakmák egy részében - írja a Napi Gazdaság.

    Az újság csütörtöki cikke szerint legnagyobb számban elsősorban gépi forgácsolóra van szükség, a második, harmadik és negyedik helyen a villanyszerelő, a hegesztő és az ipari gépész szakma áll, amelyekből legalább 15 régióban keletkezett munkaerő-piaci deficit. A 29 munkakört tartalmazó lista mindössze ötödik sorában szerepel a nők által is ellátható szociális gondozói és ápolói munkakör.

    Mindez a gazdaság számára kedvezőtlen lehet, hiszen előnytelen helyzetbe hozza a nőket – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Ráadásul a KSH 2012-es demográfiai helyzetképe szerint az ország idősebb korösszetételű területein az átlagosnál magasabb a nők aránya.

    Szilágyi János, az MKIK szakképzési igazgatója szerint azonban egyre több – korábban kétkezi – munkakör már számítógépes ismereteket igényel, a fizikum háttérbe szorul a technológia fejlődésével. Magyarországon a vállalatok a gyengébbik nem képviselőit az Európai Uniót is meghódító „girl go to tech”, azaz „nőket a technikai szakmákba” elv mentén igyekeznek toborozni esztergályos- vagy CNC-gépkezelő és -programozó, műszerész, illetve szerszámkészítő szakmákba, de az autógyártásban is lehet ennek létjogosultsága egyes kvalifikált területeken - írja az újság.
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Női munkaerővel pótolhatók a férfias hiányszakmák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector