Startlaphoz Csatlakozz!

Az elmúlt időszakban nagyjából 400-500 ezren vándoroltak ki

Üresen kongó, bezárt boltok: külföldön a hazai szakemberek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 24. hétfő, 11:36

Nyugdíj előtt áll számos somogyi vendéglátós és kereskedő, ám a gyerekek gyakran nem folytatják tovább a munkát. Ezért hazacsábítanák a külföldön dolgozó, rátermett szakembereket, akik fantáziát látnak a helyi vállalkozás alapításban: a Kisosz közvetítő szerepet vállal – írja a sonline.hu.

   – A szakmából lassan kiöregszik egy nemzedék – mondta Kertész Rezső, a Kisosz megyei társelnöke. – Azok állnak nyugdíj előtt, akik 20-30 éve alapították vállalkozásukat. A '80-as évek közepén robbanásszerű változás zajlott le a kereskedelemben: előfordult, hogy évi 400-500 új engedélyt is kiadtak megyénkben. Egymás után nyíltak a magán vendéglők, presszók, butikok, zöldség- és élelmiszerüzletek, ám az idő eltelt és a szakmában szükség van nemzedékváltásra.

   Somogyban közel 5000 boltot tartanak számon, s nagyjából 2700 vendéglátóhely működik, ezek csaknem 50 százaléka a Balaton-parton, illetve közelében található. Kertész Rezső szerint a konszolidált gazdaságú országokban – például Ausztria, Németország – gyakran apáról-fiúra öröklődik az üzlet, ám idehaza merőben más a helyzet. A Kisosz tapasztalatai szerint megyénkben a családi vállalkozások 5-10 százalékát viszik tovább a gyerekek. Oka: az alacsony jövedelmezőség, az állandó lekötöttség sok fiatal kedvét veszi a vendéglátástól, a problémát szaporítja, hogy hiányzik a fejlesztéshez szükséges tőke. A folyamat másik káros következménye: mivel a családban nincs, aki folytassa a szakmát, így számos vendéglátóhelyre, üzletre lakat kerül. Emiatt nő a munkanélküliség, s a település turisztikai vonzerejét sem erősítik az üresen kongó, bezárt boltok.

   – Az elmúlt időszakban nagyjából 400-500 ezren vándoroltak külföldre, Somogyból is ezrek mentek ki a jobb megélhetés reményében – folytatta. – Ausztrián és Németországon kívül Olaszországban és Nagy-Britanniában dolgoznak, nagyjából 80 százalékuk a vendéglátásban, a szállodaiparban, illetve a kereskedelemben helyezkedett el. Hallani, hogy egy részük vissza akar térni, s aki 4-5 évig kint élt és a havi 1500-1800 euró körüli kereset egy részét félretette, úgy ebből már lehet vállalkozást indítani. Mivel a nyugdíj előtt álló vállalkozók egy része kényszerhelyzetbe került, s szeretnék eladni vagy kiadni a vendéglőt, üzletet, így a külföldön vendéglátásban, kereskedelemben dolgozó alkalmazottak érdeklődésére is számítunk. Nekik próbálunk kedvet csinálni az üzlethez.

   Adatbankot akar létrehozni a Kisosz, a somogyi vállalkozóktól várjáka külföldön dolgozók elérhetőségét. Az érdekvédelmi szervezet közvetítő szerepet vállal, a kezdeményezés célja a hazai vendéglátó és kereskedelmi munkahelyek megtartása. A külföldön élők részletes tájékoztatást kaphatnak egyebek mellett a cégalapításról, a főbb adózási tudnivalókról, szakmai előírásokról, s a vállalkozók által igénybe vehető hazai és uniós támogatásokról. Az ötletgazda Kertész Rezső már akkor elégedett lenne, ha az első évben 10-15 külföldi jelentkező venne át helyi vállalkozást. Az első kapcsolatfelvételt jelző e-mailt várhatóan  karácsony előtt elküldik.Takács Zoltán kaposvári vendéglős egyetért azzal: öregszik a szakma, gondoskodni kell az utánpótlásról. Csakhogy, aki külföldön már megalapozta a jövőjét, azt nehéz hazacsábítani vállalkozónak.

  – Jó ötletnek tartom a kezdeményezést – mondta a 62 évesMakkos Péter fonyódi vendéglős. – Két gyerekem van, bizonyos, hogy egyik sem veszi át az üzletet. A Balaton-parton is érezni: a bizonytalan helyzet nem ösztönzi a fiatalokat, hogy folytassák a szülők munkáját. Amíg tudom, teszem a dolgomat, aztán később valószínűleg kiadom vagy értékesítem a vállalkozást.
 
Forrás: sonline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Üresen kongó, bezárt boltok: külföldön a hazai szakemberek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector