Startlaphoz Csatlakozz!

Több gyermekes szülő feladta állását

Terjedhet a tízórás munkaidő

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 25. kedd, 10:12

 A Miniszterelnökség után több tárca, illetve számos minisztériumi háttérintézmény is fontolgatja a tízórás munkanapra történő átállást. Bár a hivatalos verzió szerint a Miniszterelnökség munkatársai elfogadták az új munkarendet, lapunk úgy tudja, több gyermekes szülő feladta állását, ugyanis nem tudott odaérni zárásig az óvodába, iskolába a gyerekéért. Megtudtuk azt is: decembertől lerövidítik a kormányablakok nyitva tartását – írja az mno.hu.

   Az utóbbi hónapokban többször is hangoztatta Lázár János, hogy le kell építeni a felesleges bürokráciát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között arról beszélt, hogy jelenleg egymillió ember dolgozik állami közszolgaként, ez uniós mércével mérve is nagyon magas és felülvizsgálatra szorul. Talán ennek jegyében történt, hogy Miniszterelnökségen, illetve több háttérintézményben 10 órás napi munkaidőt vezettek be a korábbi 8 óra helyett.
 
   Írásos kérdéseinkre a Miniszterelnökség csak a meghosszabbított munkaidő bevezetését ismerte el, arról nem írtak, emiatt hányan veszítették el az állásukat, volt-e, akit elbocsátottak, illetve hányan mondtak fel önszántukból. Leszögezték: amióta Lázár János vezeti a Miniszterelnökséget, azóta a munkaidő reggel fél nyolctól este fél hatig tart, de bizonyos esetekben az átlag munkaidő 10-12 óra is lehet. Hozzátették: a Miniszterelnökségen dolgozók elfogadták ezt a munkarendet.
 
  Lapunk úgy tudja, több családos alkalmazott kénytelen volt otthagyni állását, ugyanis képtelenség volt összeegyeztetni a gyermeknevelést a meghosszabbított munkaidővel. A bölcsődék, óvodák, iskolák általában délután 5 óráig tartanak nyitva. Informátoraink szerint többnyire fiatalokkal töltötték fel a megüresedő helyeket. Velük egyébként pénzt is megtakarít a tárca, hiszen egy friss diplomásnak jóval kevesebb jár a bértábla szerint, mint egy negyvenéves, 15-20 éves munkaviszonnyal rendelkező nőnek.
 
   Lapunk arról is érdeklődött, hogy más minisztériumoknál is átvették-e a Miniszterelnökségen bevezetett hosszított munkaidőt.  A Miniszterelnökség azt közölte, hogy a minisztériumok munkaidejéről az adott miniszter rendelkezik. Több „hírbe hozott” tárcát is megkerestünk, ám lapzártánkig csupán a Honvédelmi Minisztérium válaszolt. Leszögezték: nem tervezik a 10 órás munkanap bevezetését.
 
   Megtudtuk azt is: december 1-jétől jelentősen lerövidül a kormányhivatalok nyitvatartási ideje. Bár az integrált ügyfélszolgálatok már három éve az ügyfélbarát ügyintézés jegyében reggel nyolc órától este nyolc óráig tartanak nyitva annak érdekében, hogy senkinek ne kelljen szabadságot kivennie azért, hogy új okmányt csináltasson magának, a jövő héttől ez megváltozik, és újra jórészt munkaidőben tartanak majd nyitva az egységek. A Miniszterelnökség lapunknak küldött válasza szerint a pontos nyitva tartás idejét megyénként és kerületenként a kormányhivatalok határozzák meg, vagyis az változó lehet, de a hétfői és a csütörtöki nyitva tartás egységes lesz: hétfőn 7 és 17 óra, csütörtökön pedig 8 és 18 óra között tart nyitva jövő héttől minden kormányablak.
 
  Lapunk áttekintése szerint a legtöbb ügyfélszolgálat általában a többi munkanapon fél ötig, ötig fogadja majd az ügyfeleket. A Miniszterelnökség az eddigi tapasztalatokkal és a helyi sajátosságok figyelembevételével indokolta a változtatást. Mint írták, az esti órákban 1 százalék körül mozgott a kihasználtság. A módosításnak köszönhetően a legforgalmasabb időszakokban a lehető legtöbb ügyintéző áll majd rendelkezésre, vagyis felgyorsul az ügyintézés ideje – tették hozzá.
 
 A tárca leszögezte: a nyitvatartási idő lerövidítése miatt nem lesz létszámleépítés, eddig ugyanis létszámhiány volt, és két műszakot kellett szervezni. A következő időszakban megnyíló kormányablakokban az addig más ügyfélszolgálatokon dolgozó, megfelelő végzettségű ügyintézőket is alkalmazni fogják, illetve folyamatosak a továbbképzések is. Jelenleg mintegy 70 kormányablak működik az országban, csak idén, az első fél évben több mint 700 000 ügyet intéztek a polgárok ezekben országszerte.

Forrás: mno.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Terjedhet a tízórás munkaidő.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector