Startlaphoz Csatlakozz!

Holnap megkezdődnek a minimálbér emelésével kapcsolatos egyeztetések

Magasabb fizetéseket követelnek a szakszervezetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 25. kedd, 16:00

Holnap végre megkezdődnek a minimálbér emelésével kapcsolatos egyeztetések. A szakszervezetek már eddig is többször kezdeményezték a megindításukat. Szerintük a kormány jövő évi bérekkel kapcsolatos elképzelései nem egyértelműek a költségvetés tervezetében, és a reálkeresetek csökkenésétől tartanak – olvasható a Napi Gazdaságban.
  Holnap kora reggelre hívta össze a kormány a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) monitoring bizottságát - mondta a Napi Gazdaságnak Pataky Péter, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Szavai szerint amint az a szeptember elején a kormánynak eljuttatott dolgozói szegénység csökkentését célzó javaslatcsomagjukban jelezték, többéves megállapodást és jelentős minimálbér-emelést szeretnének. "Nem értjük, hogy ha a költségvetési törvénytervezet 3,6 százalékos bruttó bérnövekedés mellett 1,8 százalékos inflációval számol, akkor hogyan teljesülhet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – a várakozások szerint idén átlagosan 2 százalékkal növekvő – reálbér szinten tartásával kapcsolatos ígérete" – mondta Pataky Péter, a konföderáció elnöke. Szerinte a belföldi fogyasztást felpörgető keresetemelést úgy is elérhetné a kormány, hogy a munkavállalói és a munkáltatói járulékterheket csökkenti.
 
   Elfogadhatatlan Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a költségvetési törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentése arról, hogy az NGM a reálbér szinten tartásával számol jövőre - mondta a Napi Gazdaságnak Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. A konföderáció mindenképp érdemi reálbér- és még ennél is jelentősebb minimálbér-emelést akar. Miután az NGM-ben tartott múlt csütörtöki egyeztetést sikertelennek ítélték, követelésüket pénteken az Alkotmány utcában tartott demonstrációval nyomatékosították.
 
   A cafeteria egységesen 51 százalékos adóztatásától ugyan visszalépett a kabinet, az elfogadott szabályok azonban érdemben nem segítik a dolgozók jövedelmének szinten tartását sem - folytatta Pataky Péter. A szakszervezetek egyre több helyen tapasztalják a munkahelyre való bejárás céges támogatását, ez pedig éves szinten már elviszi a 200 ezer forintos adómentes keret jelentős részét, így még az is elképzelhető, hogy az Erzsébet utalványból kapnak kevesebbet a munkavállalók, és emiatt csökken a reáljövedelem az alacsonyabb keresetűeknél. Pataky szerint elképzelhető, hogy az NGM alultervezi, de valójában magasabb éves inflációt tart reálisnak 2015-re. A kiskereskedelem különadói miatt dráguló élelmiszerek és a dohánytermékek jövedékiadó-emelése mellett még egyéb adó, hozzájárulás vagy illetékszabály változása valóban növelheti az inflációt. Ez tovább mérsékelheti a reálkeresetek alakulását.
 
   Múlt péntek óta várja lapunk a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszát arra, hogy mekkora prognosztizált minimálbérrel tervezték a 2015-ös költségvetést, amint a válasz megérkezik, cikkünket frissítjük. 
 
A minimálbér alakulása 2010–2013
Minimálbér 2010. 2011 2012 2013
Bruttó összege (forint) 73 500 78 000 93 000 98 000
Nettó összege (forint) 60 236 60 600 60 915 64 190
A nettó növekedés mértéke (%) 104,2 100,6 100,5 105,4
A nettó növekedés reálértéke (%) 99,3 96,8 95,1 100,4
A nettó értéke 2010-es árakon (forint) 60 236 58 325 55 4667 55 666
Fogyasztói árak növekedése (%) 104,9 103,9 105,7 105*
* előrejelzések átlaga
Forrás: MSZOSZ
 
Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Magasabb fizetéseket követelnek a szakszervezetek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector