Startlaphoz Csatlakozz!

Sok gyermekes munkavállaló felmondott

Kiszipolyozza az embereket a Miniszterelnökség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 26. szerda, 07:46

Tízórás munkarendre állhat át a Miniszterelnökség után több minisztérium, illetve háttérintézmény is – írta a Magyar Nemzet. A Lázár János vezette tárcánál a munkatársak többsége a lap értesülése szerint elfogadta az új munkarendet, ugyanakkor több, gyermekes munkavállaló felmondott, mert nem tudta vállalni az új feltételeket. Helyüket állítólag olcsóbb, fiatal munkaerővel töltötték be – olvasható a Népszabadságban.

  Munkaügyi kérdésekben járatos forrásaink szerint amennyiben a hír igaz, nagy valószínűséggel törvénysértő helyzet állt elő. A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény ugyanis egyértelműen kimondja: a hivatalokban a „teljes napi munkaidő napi nyolc óra (általános teljes napi munkaidő). A heti munkaidő heti negyven óra, hétfőtől csütörtökig 8.00–16.30 óráig, pénteken 8.00–14.00 óráig tart (általános munkarend)".
 
   Ez tehát a főszabály, amelytől kivételesen lehet eltérni. A törvény így megengedi azt, hogy kormánytisztviselő napi munkaideje legfeljebb tizenkét, heti munkaideje pedig legfeljebb negyvennyolc óra legyen. Ám ebben az esetben is garantálni kell, hogy egy hosszabb időszak átlagában a heti negyven órás munkaidőkeretet ne lépjék túl. Általános jelleggel és határozatlan időre viszont forrásaink szerint túlmunkát biztosan nem lehet elrendelni.
 
   Ha igaz az a feltételezés, hogy a napi tíz órás munkaidő egy egész intézmény valamennyi alkalmazottjára vonatkozik, az ellentétes a hatályos szabályozással – hangsúlyozta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára is. Egy-egy szervezeti egységre vonatkozóan rendkívüli esetben természetesen el lehet rendelni túlmunkát – tette hozzá –, amit vagy megfelelő díjazással vagy szabadidővel kell ellentételezni.
 
   De a munkaidőt azért nem lehet meghosszabbítani, mert alacsony a létszám, vagy sok a feladat – állítja az érdekvédő. Úgy véli, az intézkedésre azért lehetett szükség, mert átgondolatlanul, kizárólag a kiadások csökkentése érdekében hajtottak végre leépítéseket. Azt viszont szerinte senki nem vizsgálta, hogy az apparátus a karcsúsítás után képes lesz-e a várt teljesítményt nyújtani. Borosné arra figyelmeztet, ha továbbra is csak azt nézik, hogyan vonhatnak ki pénzt a rendszerből, összeomolhat az államigazgatás.
 
   Felhívta a figyelmet arra is: ha délután fél öt helyett fél hétig kell dolgozni, a bölcsődéknek, óvodáknak és általános iskoláknak is tovább kell nyitva tartaniuk. Ezzel kapcsolatban Borosné azt is jelezte, hogy a kötelező túlmunkát nehezen tartja összeegyeztethetőnek a család és a gyermekvállalás fontosságát hangsúlyozó kormányzati retorikával.
 
   Mindazonáltal egy miniszter, ha úgy látja, hogy az adott jogszabályi környezet mellett a szervezete nem tud működni, megfelelő előkészítés után kezdeményezhet törvénymódosítást – mondta a főtitkár. A szakszervezet természetesen elutasítaná a munkaidő meghosszabbítására vonatkozó javaslatot, de ez szerinte még mindig kisebb rossz lenne, mint az, ha egy tárcavezető egyszerűen figyelmen kívül hagyja a hatályos törvényeket.
 
   A Miniszterelnökségtől levélben kérdeztük, hogy a Magyar Nemzet információja megfelel-e a valóságnak, és ha igen, a napi plusz két órát miként ellentételezik. Azt is szerettük volna megtudni, hogy az érintett közszolgák megtagadhatják-e a túlmunkát, vagy kényszerűen távozniuk kell. Mostanáig nem kaptunk választ.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kiszipolyozza az embereket a Miniszterelnökség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector