Startlaphoz Csatlakozz!

A csoportos létszámleépítést a napokban jelentik be hivatalosan

Brutális elbocsátás a közmédiában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 26. szerda, 13:33

Száznál több, de kétszáznál kevesebb munkavállaló elbocsátására készül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – értesült a Népszabadság. A csoportos létszámleépítést a napokban hivatalosan is bejelenti Szabó László Zsolt vezérigazgató.
 
  Ez már a negyedik nagy leépítés lesz a közmédiában, miközben az MTVA állami támogatása folyamatosan nő. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, 2013 elején további 200 munkavállalótól váltak meg, így 2000-re csökkent a médiaszolgáltatási alap dolgozóinak létszáma. Az eddigi elbocsátások egy jelentős részét inkább tisztogatásnak lehet nevezni, mint racionális leépítésnek, mert nagyon sok szakmailag felkészült, a közönség által ismert és kedvelt műsorkészítőt távolítottak el.
 
   Az első körben az M1 Híradójának és a Magyar Rádió több megbecsült munkatársát, Az Este című háttérműsor, a Parlamenti napló és az egykori Kultúrház szinte teljes stábját kirakták, majd felszámolták a vidéki stúdiókat és a regionális műsorsugárzást. Mindeközben olyan embereket vettek fel és neveztek ki felelős pozícióba, mint például Papp Dániel, aki egy híradós riportban meghamisította az Orbán Viktort kritizáló Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti politikus magyarországi látogatásáról készült riportot.Ma már ő a médiaszolgáltatási alap tartalomszolgáltatási igazgatója. Szabó László Zsolt egy nemrégiben tartott belső munkavállalói fórumon az elbocsátásokat firtató kérdésekre kitérő választ adott, azt érzékeltette, hogy az új szervezeti és működési szabályzat alapján jelentős szervezeti és szerkezeti átalakítást hajt végre. Az elmúlt hetekben több vezetői szintet leépítettek, csaknem 30 felső és középvezetőt elbocsátottak.
 
  Információink szerint Szabó László Zsolt arra készül, hogy bizonyos területeket kiszervez az MTVA-ból, ezek lehetnek adminisztrációs részlegek, de a műsorgyártás egy részét is kiviheti, hogy aztán az egyes produkciókat külső vállalkozásoktól rendelje meg. Pénze viszont bőven van az MTVA-nak, jövőre éves szinten több mint 80 milliárd forintból gazdálkodik. A vezérigazgató több fórumon ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy valójában 61 milliárd forintról lehet beszélni, mert 11 milliárd megy a hitelekre, nyolcmilliárd pedig egyéb működési költség.
 
   Ebben szerepelnek a Médiatanács és a négy közszolgálati csontvázintézmény – az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI – költségei is. A csoportos, 30 főt meghaladó leépítésnek nagyon szigorú törvényi szabályai vannak. A dolgozókat előre értesíteni kell arról, hogy nem tartanak igényt a munkájukra, majd egy hónap elteltével lehet felmondani nekik.
 
   Információink szerint az MTVA vezetése úgy számol, hogy száz ember kirúgásával éves szinten hozzávetőlegesen félmilliárd forint megtakarítást lehet elérni a 12-13 milliárdos bérköltségekben. A közmédiában hónapok óta tartja magát egy olyan szóbeszéd, hogy a médiaszolgáltatási alap vezetése 1600 főre akarja csökkenteni a létszámot, de a most induló leépítés után is még 1800-1900 dolgozója lesz.

Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Brutális elbocsátás a közmédiában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector