Startlaphoz Csatlakozz!

Az adótörvényeken már nem lehet változtatni

Minimálbér: csak a keretekről állapodtak meg

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 26. szerda, 15:48

Egy év után összehívták a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülését, hogy a jövő évi bérekről is tárgyaljanak verge – írja az fn.hir24.hu.

   A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSzSz) elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy csak most, az elfogadott adótörvények, és a már finisben lévő költségvetés (módosítókat még két napig lehet beadni) mellett tudtak csak leülni tárgyalni a kormánnyal a jövő évi minimálbérekről. Pataky Pétert rögtön az ülés után szólaltatta meg lapunk.
 
Hamarabb kellett volna elkezdeni
 
   Azért szerették volna a szakszervezetek és a munkáltatói oldal is, ha hamarabb, úgy másfél hónapja ülhettek volna össze, mert akkor még több mozgásterük lehetett volna. Ezért nem örülnek a kései kezdésnek. Hiszen pl. az adótörvényeken már nem lehet változtatni – márpedig az adózás fontos kérdés a béreknél.
 
   Az adózás kapcsán mind a munkavállalói mind a munkáltatói oldal jelezte, hogy a cafeteria-szabályok változtatásával nem értenek egyet (az eddigi 500 ezer forint helyett csak 200 ezer forintig marad az eddigi kedvezményes adózás, felette csak a Széchenyi pihenőkártya adózhat a jelenlegi alacsonyabb közteherrel, de csak 450 ezer forintig). Különösen ezt nehezményezték, hogy erről a kérdésről egyáltalán nem egyeztettek velük.
 
A nettó növekedését szeretnék elérni
 
   Az adózás azért sem mellékes, mert az MSzSz azt szerette volna elérni, hogy bérfelzárkóztatási tervükkel párhuzamosan mérsékeljék a munkáltatói bérterheket, vagy adókedvezményt vezessenek be. Erre így idén már nincs mód.
 
   Vagyis úgy tűnik, egyelőre nem sikerül azt a programot elindítaniuk, amelynek eredményeképpen néhány év alatt utolérhetné a minimálbér a létminimumot, hogy megszűnjön a dolgozói szegénység. A szakszervezet mindenesetre azt szeretné, ha nőnének a nettó bérek, de hogy mennyivel, arra egyelőre nem mondott számot Pataky Péter.
 
   Számos kérdés függőben van még ugyanis, például az is, hogy a költségvetésben szereplő 1,8 százalékos inflációt fogják-e majd figyelembe venni a tárgyalásokon, vagy pedig az MNB által jelzett 2,5 százalékosat. A szakszervezetek nyilván az utóbbit preferálnák.
 
A keretekben már megállapodtak
 
   Egyelőre abban maradtak, hogy egy hét múlva újra összeülnek. Addig pedig mindhárom fél elkészíti az egyeztetés alapján előzetes számításait, hogy javaslatot tegyen. A cél, hogy megegyezzenek a jövő évi minimálbérről, bérminimumról is (az arány megtartása mellett), valamint hogy a bérajánlás is megszülessen. Ha ugyanis ez a megállapodás létrejön, akkor az minden felet kötelez – hangsúlyozta az elnök.
 
Fontos témákat kell még megbeszélniük
 
   Pataky arra is kitért, hogy mivel egy éve nem ült össze a VKF, fontos témák megtárgyalása maradt ki, amiket most bepótolnának. Példaként említette a korkedvezményes nyugdíjakat, amivel kapcsolatban a megszüntetést célzó kormánypárti javaslatok láttak napvilágot. A szakszervezet azt szeretné elérni, ha még egy évig fennmaradna a jelenlegi rendszer, és azalatt megtárgyalnák, hogyan tovább. Olyan ugyanis nincs a világban, hogy az egészségkárosító munkakörökben ne lenne korai nyugdíjazás – tette hozzá.
 
   Megemlítette még a vasárnap zárva tartással kapcsolatban felmerült ötletelést is, valamint a kereskedelmet sújtó megemelt élelmiszerlánc-felügyeleti díjat. Ezek ráadásul bér szempontjából is fontos kérdések. Hiszen nem tudni, hogy a kereskedelemben, ahol a foglalkoztatottak 20-22 százaléka dolgozik, hogyan lehet majd egyáltalán a bérek emeléséről tárgyalni – jegyezte meg.
 
   Tavaly december másodikán született meg az idei minimálbérről, bérminimumról és bérajánlásról a megállapodás. Az idén ez biztosan nem jön össze, de mindegyik fél abban érdekelt, hogy minél hamarabb megegyezés legyen – mondta végül Pataky Péter.
 
Forrás: fn.hir24.hu
 
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Minimálbér: csak a keretekről állapodtak meg.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector