Startlaphoz Csatlakozz!

EU-munkavállalás

A brit liberálisok szerint is szigorításra van szükség, de a szabad mozgás sérthetetlen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 27. csütörtök, 07:20

A brit liberálisok vezetője szerint is szigorítani kell az Európai Unió más országaiból érkezők szociális juttatásainak szabályait, de az EU-n belüli szabad mozgás alapjogához nem lehet hozzányúlni.

    Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban, a Financial Times című londoni gazdasági napilap online kiadásán szerdán megjelent cikkében azt írta, hogy „a lehetséges legrosszabb megoldás” lenne az EU-bevándorlás korlátozása felső számszerű határok megállapításával vagy kvótákkal. 

    Ezek is szerepelnek a koalíciót vezető Konzervatív Párt elképzelései között, ám Clegg szerint ez úgysem lenne elég az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP), amely a bevándorlás leállításának és a brit EU-tagság felmondásának programjával szerez egyre több támogatót, az EU pedig nem is engedélyezne ilyen korlátozásokat. Ezek az elképzelések csak a „vad túlígérgetések” újabb ciklusát indítják el, aminek óhatatlanul csalódás lesz a vége, és ez is csak a brit választók EU-szkepticizmusát erősíténé - fejtegette Clegg.

    A vezető liberális politikus szerint a brit kormánynak - ahelyett, hogy „a UKIP után loholva maga is zsákutcába rohan” - azt kellene biztosítania, hogy csak azok az EU-bevándorlók kaphassanak szociális juttatásokat, akik ténylegesen dolgoznak és adóznak. Az újonnan érkező álláskeresőknek például nem járnának segélyek, és meg lehetne emelni azt a kereseti küszöböt is, amely felett már igénybe vehetők lennének a külföldi alkalmazottaknak járó juttatások, köztük az adójóváírások.

    Clegg szerint emellett véget kell vetni annak is, hogy az uniós társállamokból érkezők Nagy-Britanniában vesznek fel családi pótlékot olyan gyerekek után, akik másutt élnek. E gyakorlat kivezetésének első lépése az lehet, hogy a külföldi EU-munkavállalók csak annyi családi pótlékot kaphatnának, amennyi abban az országban járna nekik, ahol gyermekeik laknak. Nagy-Britanniában havi 80 font (32 ezer forint) körüli ez az összeg, Lengyelországban azonban ennek a felét sem éri el - írta a brit miniszterelnök-helyettes.

     A Konzervatív Párt ennél jóval radikálisabb szigorítási terveket fontolgat. A múlt hétvégén napvilágot látott legújabb sajtóértesülések szerint a brit kormány több évre megvonna minden bérkiegészítő szociális juttatást az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalóktól, ezzel is csökkentve a nagy-britanniai bevándorlás vonzerejét.

    E javaslat az Open Europe nevű londoni kutatóintézet e héten megjelent tanulmányában is szerepelt, és a brit kormány állítólag ennek alapján dolgozik a szigorítási terveken.

    Az intézet szakértői a tanulmányban két-három évi átmeneti tilalmi időt neveztek „politikailag kivitelezhetőnek”. A cél az, hogy sok olyan EU-állampolgár, akinek a jelenlegi szabályozások alapján még a törvényes brit minimálbért megkeresve is vonzóbb a nagy-britanniai munkavállalás, mint az otthoni, ne járjon annyira jól anyagilag az áttelepüléssel, mint most.

    A brit Konzervatív Párton belül különösen azóta erősödtek fel az EU-bevándorlás korlátozását szorgalmazó hangok, hogy a UKIP májusban megnyerte a brit európai parlamenti választásokat, nemrégiben pedig két angliai időközi választáson is győzelmet aratott, megszerezve első két képviselői mandátumát a brit parlamentben.

    David Cameron miniszterelnök az utóbbi hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy nem lehet korlátlan jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást. A kormányfő azt is többször leszögezte, hogy az EU-bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A brit liberálisok szerint is szigorításra van szükség, de a szabad mozgás sérthetetlen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector