Startlaphoz Csatlakozz!

Zombor Gábor:

Az asszisztensek és ápolónők bérét egy márciusi törvényben rendezik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 27. csütörtök, 09:01
 
 A háziorvosok plusztámogatására és a kórházak adósságainak rendezésére is rendelkezésre állnak a források – mondta a Kossuth Rádióban Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

   Tízmilliárd forintos többletforrást biztosít a remények szerint a parlament a háziorvosi rendszer fejlesztésére, amit a kormányzat a rezsiköltségek fedezésének támogatására szeretné átadni – mondta a 180 percben Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

   A tízmilliárdos juttatás felosztva havi 130 ezer forintos támogatással egyenlő, és már január 1-jétől megjelenik a háziorvosi finanszírozásban, az úgynevezett fix díjat fogja emelni. Ez az összeg fedezheti a rendelők által igénybe vett közüzemi szolgáltatások árát – tette hozzá. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tisztségviselője kiemelte, a háziorvosoknak adott tízmilliárdos támogatás egy folyamat része, hiszen az elmúlt években a kormány rendre emelte a finanszírozási összeget, tavaly is hasonló nagyságrendű fejlesztés valósult meg. Azzal, hogy ez jövőre is folytatódik, reálisnak tűnik az a cél, hogy a jelenlegi finanszírozási pénz kifejezetten a háziorvos bevétele legyen.

   Az államtitkár hangoztatta, nagyon örvendetes bejelentés volt a gazdasági miniszter részéről, hogy nem csak 2015-ben, hanem 2016-ban is rendelkezésre áll plusz tízmilliárd forint, vagyis folytatható a háziorvosi praxisok támogatása. Hasonlóan fontos, hogy már a parlament elé kerülő úgynevezett egészségügyi salátatörvényben több olyan rendelkezés is megjelenik, amely kifejezetten a háziorvosok számára fontos vagyoni jog, a praxisjog védelmére, értékének megőrzésére vonatkozik.

  Zombor Gábor szerint fontos, hogy a háziorvosok biztonságban érezzék a megszerzett praxist, amelynek nemcsak a finanszírozása, hanem az esetleges értékesítése is garantált. Ezek a lépések mind azt erősítik, hogy újra vonzóvá váljon ez a pálya, és minél több fiatal válassza magának.

   A háziorvosok munkáját segítő asszisztensek és ápolónők béréről az államtitkát azt mondta, azt a jövő márciusi, az egészségügyi alapellátásról szóló törvényben rendezik, szépen, ütemezve meg tudják oldani ezt a kérdést is.

   A kórházak adóssága ügyében az Emmi tisztségviselője kijelentette, a cél az, hogy az intézmények tiszta lappal induljanak. Ezt a célt szolgálhatja egy a költségvetésben szereplő hatvanmilliárdos tétel. Hozzá kell azonban tenni, hogy olyan munkát kell közben elvégezni – a struktúra, a működési feltételek és a finanszírozás tekintetében –, amelynek eredményeképpen az adósságok nem termelődnek újra.

  Arról, hogy megszűnik a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), és létrejön az államot megillető tulajdonosi jogokat gyakorló egészségügyi ellátó központ, Zombor Gábor azt mondta, erről a döntés már megszületett. A tervezett változtatás szerepel a parlament előtt lévő egészségügyi törvényekben, az eredeti intézmény nem szűnik meg, csak feladatok változnak, hiszen új, önálló gyógyszerhatósági szervezet jön létre. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ pedig, amellett, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorolja, a kórházak fenntartásában is szerepet vállal, nem csak irányít.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az asszisztensek és ápolónők bérét egy márciusi törvényben rendezik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector