Startlaphoz Csatlakozz!

Képzett munkaerővel a versenyképes gazdaságért

Czomba Sándor: vissza kell adni a munka becsületét

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 28. péntek, 10:43

Vissza kell adni a munka becsületét, hogy többen válasszák a jövőben a szakképzést - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

    Czomba Sándor a Képzett munkaerővel a versenyképes gazdaságért című konferencián elmondta: a duális képzés erősítése érdekében együttműködnek a kamarákkal, és a vállalkozókat arról szeretnék meggyőzni, hogy elemi érdekük tanulókat foglalkoztatni.

    Jelenleg mintegy 48 ezer érvényes tanulószerződés van az országban, ezt a számot a következő években 70 ezerre szeretnék emelni - jegyezte meg.

    Annak kapcsán, hogy a szakképzésben csökkent a közismereti tárgyak száma, Czomba Sándor azt mondta: ezt a tudást az általános iskolában kell elsajátítaniuk a tanulóknak.

    Úgy kell átalakítani a közoktatást, a szakképzést, hogy az érdemjegyek mögött valós tudás legyen, és biztosítani kell az átjárhatóságot az oktatásban - tette hozzá.

    Czomba Sándor szerint a hiányszakmákban növelni kell a tanulók számát, amit havi 30-40-50 ezer forint ösztöndíjjal is támogatnak.

    Bejelentette: 2015 szeptember 1. az a legkésőbbi időpont, amikor a tárca átveszi a szakképző intézményrendszert, a működtetésre pedig még az idén háttérintézményt hoznak létre.

    A szakképző intézmények erős konkurenciái lehetnek a gimnáziumoknak, „nem a gimnáziumok helyett, nem a gimnáziumok ellen, hanem mellette” - fűzte hozzá.

    Czomba Sándor elmondta azt is, hogy a szakképző iskolákban visszaállítják a gyakorlati oktatásvezető munkakört, s kidolgozzák a szakképzési pedagógus életpálya modellt.

    Az államtitkár végezetül a pályaorientáció jelentőségére hívta fel hallgatósága figyelmét. 

    A pályaorientáció ad lehetőséget a korrekcióra, de az első választás meghatározó - jelentette ki Czomba Sándor Debrecenben.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Czomba Sándor: vissza kell adni a munka becsületét.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector