Startlaphoz Csatlakozz!

Bojkott a CBA és az automata kasszák ellen

Sok ezer munkahely veszélyben a kiskereskedelemben

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. november 29. szombat, 12:26

Az egyik szakszervezet az automata kasszák bojkottjára hív fel a munkahelyek védelmében, támogatja a vasárnapi vásárlás korlátozását é kritizálja a multikat. Mások attól tartanak, hogy az fog igazán sok munkahelybe és vásárlói pénzbe kerülni, ha a multikat elüldözik, és a CBA bojkottjára szólítanak fel – olvasható a Figyelő oldalán.

  Valóságos politikai háború zajlik a kiskereskedelmi láncok körül, miután a kormányzat óriási különadókat vet ki a külföldi láncokra igazítva, amelyek súlyos veszteségeket okozhatnak nekik, miközben előírja, hogy nem működhetnek egy bizonyos időn túl veszteségesen. A jelek szerint ez a külföldi láncok elüldözését vagy komoly áremeléseket eredményezhet, miközben a CBA-t hozná helyzetbe.
 
Bojkottálnák a CBA-t
 
  A vásárlók egy része bojkottot hirdetett a Facebook-on a multiknál drágább CBA-üzletek ellen, miközben attól tartanak, hogy a multik bezárása esetén sok ezer munkahely szűnne meg. Ennek fényében lehet érdemes értelmezni, hogy éppen most egy másik szervezet hirdet bojkottot, miközben a multikat vádolja és a kormány elképzeléseit támogatja.
 
  Az MTI híre szerint társadalmi akciót hirdet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ), arra kéri a vásárlókat, hogy az önkiszolgáló kasszák helyett a normál kasszákat válasszák a nagyáruházakban való bevásárláskor – mondta Bubenkó Csaba, a szervezet elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
 
Automata kassza=kevesebb dolgozó
 
   Bubenkó Csaba kiemelte: egy-egy önkiszolgáló kassza négy munkavállaló munkahelyét veszélyezteti, és a szakszervezet szerint azért vezették be a multinacionális vállalatok ezeket a kasszákat, hogy kevesebb dolgozót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban.
 
  Nyitrai Károly munkajogász, a KDFSZ jogi szakértője a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkáltatók egyre nagyobb arányban foglalkoztatnak pénztárosokat részmunkaidőben, nő az iskolaszövetkezeti munkavállalók száma, és egyre több olyan munkavállaló van, akit több munkakörben foglalkoztatnak.
 
Embert, ne gépet
 
  „ Mentsen meg egy munkahelyet” mottóval azért indítottak társadalmi akciót, mert álláspontjuk szerint a cégek nem azért telepítik az önkiszolgáló kasszákat, hogy gyorsabban szolgálják ki a vásárlókat, vagy csökkentsék a kereskedelmi dolgozók munkaterhét, hanem hogy kevesebb munkavállalót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban. „Arra kérjük a vásárlókat, hogy az embert válasszák, ne a gépet” – mondta az elnök.
 
  A szervezet továbbra is kiállnak a szabad vasárnap, azaz a vasárnapi zárva tartás mellett. Kifejtette, hogy a kereskedelemben dolgozók 85 százaléka nő, fontos, hogy ők együtt legyenek a családjukkal. Úgy vélte, hogy Magyarországon „modernkori rabszolgatartó társadalom” van, ahol a munkavállalók napi 8 órás munkából sem tudnak tisztességesen megélni. Bubenkó Csaba elmondta, hogy mivel a kereskedelemben egyébként is jelentős a munkaerőhiány, a szakszervezet nem tart attól, hogy létszámcsökkentés lesz az ágazatban a vasárnapi zárva tartás miatt.
 
Kártérítési perek a Tesco ellen
 
   Nyitrai Károly kiemelte, hogy a kereskedelmi láncok 2012. június 30., vagyis az új Munka törvénykönyve hatályba lépéséig a törvényes vasárnapi munkavégzésen túl jogellenesen is elrendeltek vasárnapi munkavégzést. Erre példaként említette a Tescót, amely ezzel „több milliárd forinttal” károsította meg a munkavállalókat.
 
  Jelenleg is körülbelül 70 munkavállaló kártérítési pere van folyamatban, és bár az igények nagy része már elévült, munkavállalónkét 50 és 200 ezer forint kártérítést követelnek vissza, de nem vagyoni kártérítést is igényeltek az érintettek, mivel a vasárnapi munkavégzés a családi élet rovására ment – emlékeztetett a munkajogász.

Forrás: privatbankar.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sok ezer munkahely veszélyben a kiskereskedelemben.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector